Pinlig rød-hvid fodbold-fiasko

Udgivet:01. december 2022, 10.22

Læsetid:3 minutter

2 måneder siden

Da Italien for et år siden med et sensationelt 0-1 nederlag på hjemmebane til Nordmakedonien tabte muligheden for at komme til VM-slutrunden, lød overskriften i den italienske sportsavis, Gazetta della Sport: »Farvel Europa, Farvel Verden. Italien er ikke mere!«

I det fodbold-begejstrede Italien er det altså alvor, når landsholdet fejler.

I det køligere nord, i Danmark, svinger vi os ikke helt op i italienske højder, når fodbold-landsholdet fejler, men den pinlige rød-hvide fodbold-fiasko ved VM - den værste danske VM-præstation nogensinde - kan passende beskrives ved brug af et uddrag af Egon Olsens skideballer i Olsen-banden:

- Hundehoveder og hængerøve, lusede amatører, elendige klamhuggere!

Så er det sagt! Og vi taler ikke om én sølle kamp - hele VM-indsatsen var ufattelig ringe. Tre kampe i træk. Ét sølle mål i alt - scoret af en forsvarsspiller. Sidsteplads i puljen. Nul gejst, fight og energi. Langsomt spil. Og masser af tekniske fejl. Igen og igen!

Der var god tid til at forberede den danske deltagelse ved VM. Alligevel blev småskadede spillere - og spillere der var uden meget spilletid i deres klubber - udtaget til den danske trup. Selvom der var friske og brugbare alternativer.

Det er landstræner Kasper Hjulmands ansvar. Han har tidligere givet dansk fodbold et kæmpe løft - og tak for det - men under VM har han ikke virket som en træner, der havde evnerne til at tackle modgang og sætte spillerne op til de afgørende slag. Fight er en vigtig del af fodbold. Det viste Australien i går, mens danskerne var passive og uden glød.

DBU bør også tage en del af ansvaret for nedturen. Det var klart for alle, at det ville være naturligt med markeringer mod Qatar-regimets mangel på menneskerettigheder og FIFA’s katastrofale beslutning om, at slutrunden skulle finde sted i det land. Her kunne DBU-ledelsen have signaleret, at menneskerettigheder ikke er ligegyldige for Danmark.

På banen var den rød-hvide indsats den værste, der er set ved et VM af et dansk landshold. Vi var havnet i en forholdsvis let gruppe, hvor i hvert fald kampene mod Tunesien og Australien burde sikre videre deltagelse ved VM. Men sådan gik det ikke. Ser man på hele slutrunden har kun Qatar spillet ringere end Danmark.

Til foråret begynder kvalifikationskampene til EM. Også her er Danmark på papiret havnet i en forholdsvis let gruppe, men nu er vi advaret. Efter fodbold-fiaskoen ved VM er det et helt relevant spørgsmål om Kasper Hjulmand skal fortsætte som træner. Selv ville han ikke kommentere spørgsmålet ved pressemødet i morges. DBU har kontrakt med ham til efter EM i 2024, og DBU’s fodbold-direktør, Peter Møller, bakker op om Hjulmand.

Der er ikke mange lande, hvor en så fejlfyldt og ringe VM-indsats ville medføre genvalg på trænerposten. Respekten for Hjulmands menneskelige kvaliteter har med rette været stor, og han har som landstræner stået i spidsen for store resultater. Men forkerte valg i VM-truppen og manglende evne til at tackle modgang trækker alvorligt ned.

Vi siger hverken farvel til Europa eller Verden og Danmark består. Kan Kasper Hjulmand rejse sig selv og holdet - eller når han frem til en erkendelse om, at både han og DBU skal gå nye veje?

O.D.

Indlæser debat