Fund af sjælden bi kan tegne godt for dansk biodiversitet

Den sjældne bi-art vulstmaskebi er dukket op igen i den danske natur efter mere end 50 år, oplyser biologer.

Udgivet:31. januar 2023, 16.10

Læsetid:2 minutter

Den sjældne vulstmaskebi, som er blevet fundet i Gribskov i Nordsjælland. Den er ikke blevet set i den danske natur i over 50 år.

/ Ritzau /

1 måned siden

KØBENHAVN Biodiversiteten er udfordret, og det rammer flere dyrearter og deres levesteder.

Derfor vækker gensynet med den sjældne bi-art vulstmaskebi i den danske natur glæde hos biologer.

Det skriver Naturstyrelsen i en pressemeddelelse.

Fundet af vulstmaskebien, som ikke er blevet set i Danmark siden 1971, kan nemlig være en indikator for endnu flere sjældne arter.

- For langt de fleste af os ligner den enhver anden summende bi, skriver styrelsen.

Men biolog Hjalte Kjærby var svært begejstret over sit held, da han fandt den sjældne art efter en feltundersøgelse i Gribskov i Nordsjælland.

- Jeg gik i et område, der mest bestod af en skyggefuld skov, hvilket biologisk set er ret kedeligt. Der løb dog en grusvej igennem, og her voksede der nogle blomstrende eksemplarer af planteslægten potentil.

- Der var en del maskebier af forskellige størrelser i blomsterne, og jeg samlede en håndfuld af dem. En af dem viste sig så at være vulstmaskebien. Det var en fed overraskelse, siger Hjalte Kjærby i pressemeddelelsen.

Vulstmaskebien blev første gang opdaget for over 50 år siden på øen Anholt i midten af Kattegat.

Fundet bliver kaldt for en sensation i fagkredse, da maskebier er den slægt af bier, som er sværest at artsbestemme.

Hjalte Kærbys feltundersøgelser i Gribskov sammen med et hold af andre biologer er led i Naturstyrelsens kortlægning af biodiversiteten i 20 udvalgte "urørte" skove.

Det vil sige skove, som er givet tilbage til naturen.

I Gribskov har man blandt andet lukket en lang række menneskeskabte grøfter for at genetablere flere moser, vandhuller og småsøer til fordel for både dyr og planter.

Biodiversiteten i naturen handler om det mylder af liv, som findes i naturen i form af dyr, planter, svampe, bakterier og alt andet levende ifølge Danmarks Naturfredningsforening.

- Men den biologiske mangfoldighed forsvinder i hastigt tempo. Der uddør lige så mange arter nu, som i den tid hvor dinosaurerne blev udslettet, skriver foreningen på dets hjemmeside.

Derfor er det vigtigt med naturgenopretningsprojekter, som den i Gribskov, fordi det kan hjælpe biodiversiteten.

De sidste mange år er de fleste statsskove drevet i en mere naturnær retning, påpeger Jens Bjerregaard Christiansen, skovrider i Naturstyrelsen, i pressemeddelelsen.

- Fundet af den sjældne vulstmaskebi i Gribskov vidner om, at der mange steder er skabt et godt udgangspunkt for flere sjældne og truede arter, siger han.

/ritzau/