Sjældent vikingefund i Salling

Udgivet:10. maj 2016, 09.09

Læsetid:2 minutter

Brochen fra vikingetiden er i en god kvalitet af guld. Brochen har delt sig i to, fordi en viking engang har krøllet den sammen om nogle andre guldstykker og gemt den som en skat i jorden. Foto: Casper Jacobsen

Turit Skovborg
Journalist| ts@skivefolkeblad.dk

7 år siden

Arkæologerne på Muserum i Skive har i de seneste uger haft svært ved at holde fødderne på jorden, for på en mark nær Grønning har amatørarkæolog Jakob Vestergaard, også kaldet »Stenbonden«, fundet 70,7 gram guld, som arkæologerne er helt vilde med.

- Det er et stort fund og et meget sjældent fund, siger arkæolog ved Muserum, Malene Nymann.

Den lille håndfuld guld er en guldbroche fra vikingetiden. Brochen, der engang formentlig sad og pyntede på en vikingekvindes kjole, er senere blevet krøllet sammen om nogle guldperler, og er blevet gemt som en skat i jorden, forklarer Malene Nymann.

Og det var altså her Jakob Vestergaard fandt den for godt seks uger siden, da han gik en af sine sædvanlige ture med sin metaldetektor.

- Jeg kunne godt se, at det var guld, men ikke at det var fra vikingetiden, fortæller Jakob Vestergaard, der straks ringede til sin lærermester Per Musgaard, som er medlem af Thy-Mors Detektorforening.

Per Musgaard var meget begejstret og sammen studerede de to mænd det interessante fund uden at vaske den jord væk, som guldet var smurt ind i.

- Jeg havde læst, at det må man helst ikke, siger Jakob Vestergaard og høster stor ros fra både Malene Nymann og konservator Lars Andersen.

- Han har ikke renset spor, og det er flot af finderen, at han ikke gør noget ved fundet. Han har virkelig været seriøs, siger Lars Andersen, der selv ved, hvordan det kan krible i fingrene for at få et fund gjort rent, så man bedre kan se detaljerne.

Og detaljer er der nok af på brochen med de knap otte centimeter i diameter og kvalitet på omkring 24 karat. Et væld af snoninger, der danner dyrekroppe, og bittesmå lodninger med små guldkugler. Inden i den sammenkrammede broche fandt man tre guldkugler og små guldafskrab, og det havde man ikke fundet, hvis Jakob Vestergaard selv var gået i gang med at skylle brochen under vandhanen. Dekorationerne på brochen er ifølge Malene Nymann af nordisk karakter med sydlandsk islæt, og det er alt sammen noget en arkæolog med speciale i vikingetiden skal se nærmere på.

Hun forklarer, at brochen har været en del af et sæt med blandt andet guldperler i mellem de to brocher.

Når fundet af guldbrochen er så stort et fund, skyldes det også, at der ikke er fundet ret meget tilsvarende i Danmark - i guld. Malene Nymann fortæller, at der blev fundet det såkaldte Hornelundsspænde i 1800-tallet ved Varde, og så er der fundet noget lignende i Tyskland, men ellers har øvrige fund været i sølv.

- Men den her broche skiller sig ud i forhold til Hornelundsspændet i sine dekorationer, og ligner i stilen mere de sølvspænder, man har fundet. Hornelundsspændet havde en mere sydlandsk stil, hvor de her er mere nordiske i det. De kan endda være lavet helt lokalt, siger Malene Nymann.