112

Sender stor ros til landmænd: Høstbrande gav indsatsleder den travleste weekend i fire år

Indsatsleder sender stor ros til landmænd for at være godt forberedte på høstbrande

Udgivet:15. august 2022, 10.06

Læsetid:3 minutter

Arkivfoto: Lindy Jørgensen

Peter Andersen
Digital redaktør| pean@skivefolkeblad.dk

112 I fredags var indsatsleder Jan Nørgaard Christensen fra Nordvestjyllands Brandvæsen ude og advare om stor brandfare under høstarbejdet som følge af en meget tør periode.

Og den erfarne indsatsleder fik da også særdeles travlt i weekendens løb.

Søndagen gik således med at køre fra den ene høstbrand til den anden.

- Jeg har haft en rigtig hektisk weekend. Vi skal helt tilbage til tørkesommeren i 2018 for at finde noget lignende, lyder det fra indsatslederen.

Læs også
<span>Indsatsleder advarer om tørre marker:</span> Brand i traktor og mejetærsker <span>Indsatsleder advarer om tørre marker:</span> Brand i traktor og mejetærsker
Læs også:
Indsatsleder advarer om tørre marker: Brand i traktor og mejetærsker

Men skaderne var heldigvis begrænsede i de fleste tilfælde, og det sender han stor ros til landmændene for.

- Generelt har landmændene været rigtig gode til at tage deres forholdsregler. De har været godt forberedt og haft slukkere med og været gode til at harve rundt om brandstedet, så ilden ikke har bredt sig i marken.

Det gjorde sig blandt andet gældende ved en markbrand på Vadumvej på Spøttrupkanten lørdag aften.

En rundballepresser udbrændte, og 150-200 kvadratmeter af marken brændte også af. Men det kunne være gået meget værre.

- De havde harvet et brandbælte rundt om brandstedet, så ilden ikke kunne brede sig, fortæller Jan Nygaard Christensen.

Læs også
<span>Farligt høstvejr:</span> »Et utal af markbrande« <span>Farligt høstvejr:</span> »Et utal af markbrande«
Læs også:
Farligt høstvejr: »Et utal af markbrande«

Det samme skete ved en brand på en mark ved Jenlevej, hvor der var gået ild i en bigballepresser søndag omkring klokken 14.30.

Her havde landmanden harvet rundt om den brændende presser, så ilden ikke kunne sprede sig. Bigballepresseren udbrændte, oplyser Jan Nygaard Christensen.

Tre kvarter efter kom der en melding fra Hejlskovvej i Nordfjends, hvor der var ild i ledningsnettet på en mejetærsker. Den blev reddet i en grad, så den kunne høste videre efter at have fået skiftet ledninger.

Omkring 19.30 lørdag aften måtte brandmændene ud til en mejetærsker på Ottinghedevej ved Oddense, hvor der støv på tærskeren var blevet antændt og det havde bredt sig til et magasin.

Læs også
<span>Indsatsleder efter brand:</span> - Pas ekstra på i naturen lige nu <span>Indsatsleder efter brand:</span> - Pas ekstra på i naturen lige nu
Læs også:
Indsatsleder efter brand: - Pas ekstra på i naturen lige nu

Ilden blev holdt i skak, indtil brandvæsenet ankom, og det betød, at mejetærskeren tog så lidt skade, at den kunne høste videre, inden brandbilerne forlod stedet.

En skovbrand måtte de også rykke ud til søndag, da der var ild i et åbent areal i en plantage ved Svansøvej, hvor der er en discgolf-bane.

Her sender indsatslederen stor ros til de personer, der opdagede branden, som endte med at koste 30 kvadratmeter skovbund.

Læs også
<span>Beredskabschef med gode råd ved høst:</span> Sådan undgår du bedst en markbrand <span>Beredskabschef med gode råd ved høst:</span> Sådan undgår du bedst en markbrand
Læs også:
Beredskabschef med gode råd ved høst: Sådan undgår du bedst en markbrand

- Heldigvis var de snarrådige og fandt nogle visne grene, som de fik dasket ilden delvist ud med, siger Jan Nygaard Christensen.

Søndag middag havde brandfolkene desuden været ude til en falsk alarm fra Oddense Ældrecenter, hvor røg fra en grill var trængt ind på loftet og havde udløst en brandalarm.

Og sidst på søndagen var de ydermere ude til en garagebrand, forårsaget af en ukrudtsbrænder i Allégade i Skive.

Læs også
<span>Markbrand:</span> Gnist satte ild i stubbene - og så bredte flammerne sig <span>Markbrand:</span> Gnist satte ild i stubbene - og så bredte flammerne sig
Læs også:
Markbrand: Gnist satte ild i stubbene - og så bredte flammerne sig

Mest læste

112

Se flere

Mest læste på Skive Folkeblad

Af samme forfatter

Se flere

Seneste nyt

Se flere