Øget kontrol i Kina sænker minkpriserne

Udgivet:15. januar 2014, 11.47

Læsetid:2 minutter

Klaus Bruun har i denne sæson måtte kæmpe mod flere ting i forbindelse med salget af mink-skind. Seneste modstand kommer fra Kina, hvor en øget toldkontrol får priserne i Danmark til at falde. Foto: Steen Don

Det var et hårdt slag for de lokale minkavlere, da minkpriserne i december faldt med 25 procent på den årlige auktion i København. Slaget blev kun værre af, at mange af de producerede skind slet ikke blev solgt. I første omgang pegede eksperter på de mange flere udenlandske avlere, et kunstigt højt prisniveau og en varm vinter i Kina, som de primære årsager. Det gør de stadig, og det er sikkert også en stor del af forklaringen. Men flere lokale minkavlere peger også på, at mere ordnede skatteforhold i Kina gør, at priserne på de danske minkskind falder.

- Det har længe været kendt, at nogle af kineserne har snydt lidt, når der skulle betales told på minkskind til Kina. På den måde har de kunne give lidt mere for skindene. Men under de mere ordnede forhold, så bliver det sværere at snyde, og så bliver opkøberne nødt til at betale den told, de skal, og så kommer det til at gå ud over prisen på vores skind, siger minkavler Klaus Bruun fra Egebjerg Mink i Vridsted.

Ifølge Klaus Bruun er det et emne, der er blevet snakket en del om blandt de lokale minkavlere siden december-auktionen, men også på højere niveau er den ændrede situationen i Kina kendt.

Kopenhagen Fur, der står for at sælge skindene på de store auktioner, fortæller, at der længe er blevet fiflet med de forskellige afgifter på minkskindene til Kina. I det store land er der meget store forskelle på, hvordan og hvor meget de forskellige guvernører i de forskellige landområder kræver, når skindene kommer til landet.

- I Kina er skattevæsenet præget af mange tilfældigheder, og der er ingen regnskaber, som vi kender det i Danmark. Hele systemet er nærmest lavet til bestikkelse og korruption, hvor man skal forhandle sig frem en pris, og det kan lede til meget store forskellige på priserne, siger administrerende direktør i Kopenhagen Fur, Torben Nielsen.

Men nu er der skiftet ud på nogle af de ledende politiske poster i Kina, og det betyder, at fokus i større grad er rettet på at komme korruption til livs. Derfor skal reglerne overholdes i forhold til told og tariffer på importerede minkskind, og det kommer hurtigt til at ramme luksusvarerne.

Ved december-auktionen i København havde Kina for første gang i flere år toldkontrollanter på besøg, og Torben Nielsen kan godt forstå, at minkavlerne er nervøse over den ændrede situation, men han er af den klare overbevisning, at reelle forhold i Kina vil styrke den danske minkbranche på sigt.

- Når man går fra en tilstand til en anden på så stort et marked som det kinesiske, så kan det godt gøre ondt det første år eller to, men jeg er helt sikker på, at minkavlerne skal være glade for den øgede kontrol på den lange bane, det sikrer, at vi har et stærkt marked i Kina i mange år fremover, siger Torben Nielsen.