18-årig tester biler i stor stil: Jesper giver den gas på Youtube (video)

29. marts 2021, 17.39

Jesper Dalberg optager som regel selv video til sin Youtube-kanal om biler. Her en Renault Megane RS Trophy med 300 hestekræfter. Foto: Lars Rasborg

Da Jesper Dalberg var dreng, var en af årets store dage den dag, årets udgave af bilmagasinet Bil Revyen udkom. Han sugede siderne i det digre magasin til sig.

Når han var ude at køre med sin mor, talte de to om de biler, de så. Familiens sommerhus ligger i Tversted i Nordjylland.

Her begynder hvert år danske biljournalisters deltagelse i kåringen af årets bil i Europa med et træf. Jespers passion for biler blev bemærket af nogle af journalisterne i Tversted, allerede da Jesper var en dreng.

Nu er Jesper 18, og han er selv blevet selvlært biljournalist. I februar sidste år lancerede han Youtube-kanalen Rundt om biler. For tiden abonnerer knap 4.000 på de videoer, Jesper producerer og lægger ud på kanalen.

- Jeg har interesseret mig for biler lige så længe, jeg kan huske. Jeg legede med biler som barn. Jeg ved ikke, hvorfor, men noget af det første, jeg bemærkede, var, hvor mange udstødningsrør, biler havde. Jeg var helt oppe at køre, da en nabo fik en Volvo med fire udstødningsrør, fortæller Jesper med et smil.

Se video om Jesper her


Han bor i Skive og går i 2. g på Skive College. Siden Rundt om bilers debut sidste år har Jesper produceret omkring 70 videoer.

De fleste af videoerne er anmeldelser af biler, og bilimportører har også fået øje på Jespers passion for biler og ikke mindst hans evne til at formidle den.

I lighed med andre bilmedier får Rundt om biler stillet biler til rådighed, så Jesper kan anmelde dem.

- Den eneste betingelse, importørerne stiller, er, at jeg producerer indhold om de biler, jeg får stillet til rådighed, og at jeg i mine videoer begrunder eventuel kritik af bilerne. Jeg gider ikke rygklapperi. Det kan mine brugere ikke bruge til noget, Jeg lånte for eksempel en Volvo til 1,2 millioner kroner. Den advarende jeg mod at købe, fordi den er alt for dyr i forhold til konkurrenterne, siger Jesper.

Han anmelder også biler for Lindholm Biler i Viborg, der sponsorerer Rundt om biler og stiller kameraer til rådighed for Jesper. Også hér er præmissen klar: Jesper vil have ret til at sige, hvad han vil.

- Rundt om biler skal være for alle – også for dem, der ikke har mange penge at købe bil for, fortæller Jesper.

Jesper Dalberg får hjælp til optagelserne af kammerater, kæresten Tua, der bor i bilernes by, Silkeborg, og forældrene Kirsten og Michael Dalberg. Han laver en eller to videoer pr. uge. Bilerne skal hentes og bringes, aftaler skal indgås, og så skal skolen naturligvis også passes.

- Det er et godt spørgsmål, hvordan jeg får tid til det. Det er næsten et fuldtidsjob, jeg har ved siden af skolen. Men jeg spiller for eksempel ikke computerspil, og jeg står tidligt op, hvis det er nødvendigt. Jeg trives bedst ved at lave noget – jeg duer for eksempel ikke til at sidde stille i to timer for at se en film. Jeg passer min skole – det er væsentligt for mig at få en studentereksamen, så jeg har dén, hvis alt andet går galt, siger Jesper.

Hans Youtube-kanal har i snit 45.000 visninger pr. måned – og antallet er stigende.

Jesper tjener typisk et par tusinde kroner pr. måned på grund af de reklamer, Youtube lægger ind i Rundt om bilers videoer.

Aftalen med Lindholm Biler giver også noget.

- Alt i alt tjener jeg ikke mere på Rundt om biler, end jeg kunne tjene på et fritidsjob. Men det er lige meget – jeg har det sjovt med det. Det er ekstremt fedt at kaste sig over en ny bil og opleve, hvad den kan, og så fortælle andre om det gennem min Youtube-kanal, fortæller Jesper.

Uanset hvilket sving, han tager, når han bliver færdig på Skive College, tager han Rundt om biler med sig.

Du kan se et eksempel på et af Jesper Dalbergs videoer på Youtube her:

Indlæser debat...