
Utålmodigt folketingsmedlem: »Minister snik-snakker om Rute 34«
Udgivet:03. september 2020, 08.13
Læsetid:2 minutter
Rute 34 er alt for smal til den trafik, der er på den vigtige vej, som er masser af virksomheders primære adgang til motorvej. Arkivfoto: Jens Kristensen
3 år siden
Transport- og boligminister Benny Engelbrecht (S) er opmærksom på, at der i Nordvestjylland er stor interesse i at få udbygget Rute 34 og Rute 26, der over Skive, Nykøbing Mors og Thisted forbinder Hanstholm og Herning. Han erkender, at Rute 34 mellem Skive og Haderup er for smal til den trafik, der er på vejen.
Det fremgår af et svar, Benny Engelbrecht har sendt til folketingsmedlem Kristian Pihl Lorentzen, Ans, der spurgte Benny Engelbrecht til udsigterne for en udvidelse af Rute 34, som man i Nordvestjylland har kæmpet for i mange år.
Før Folketingsvalget sidste år lovede både Socialdemokratiet og Venstre, at Rute 34 vil blive udvidet i forbindelse med Folketingets næste trafikaftale. Den er endnu ikke indgået.
- Svaret fra Benny Engelbrecht er noget snik-snak, men han erkender, at Rute 34 er for smal, siger Kristian Pihl Lorentzen.
Han forudser, partierne i Folketinget finder sammen om en ny trafikaftale først i 2021.
- Vi kunne have haft den forlængst. Danmark bliver rigere, hvis vi skaffer nogle ordentlige veje, men jeg må sige, at det er op ad bakke, når det gælder regeringens arbejde for det. Vi presser på. Vi har både pendlere og virksomheder i Nordvestjylland, som i høj grad har brug for bedre veje, og jeg forstår godt, de er utålmodige, siger Kristian Pihl Lorentzen.
Han lover, at udvidelsen af i første omgang Rute 34 kommer - hvornår tør han ikke sige.
- Vi lagde et udkast til en trafikaftale med investeringer for 112 milliarder kroner frem inden valget. Den blev revet i stykker. Det var ærgerligt, for det var en investering i fremtiden, siger Christian Pihl Lorentzen.
Siden valget har coronavirussen angrebet Danmark. Det koster milliarder af kroner især i form af hjælpepakker, som der er bred enighed om i Folketinget.
- Vi er også enige om, at de penge, vi blandt andet bruger til hjælpepakker, ikke skal tages fra vores normale budget. De penge låner vi og betaler tilbage over 20-30 år, oplyser Kristian Pihl Lorentzen.
Transport- og Boligministeriet afventer en ny klimaaftale, inden ministeriet iværksætter forhandlinger om en ny transportaftale. I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet forventer man, at forhandlinger om en ny klimaaftale begynder i efteråret.

