Vaccinationstvang- et ekko fra ungkommunisterne i 1920’erne?

24. november 2021, 10.25

Poul Riis Jensen skriver om vaccination mod coronavirus. Free/Colourbox

VACCINE Når de frelste, de vaccinerede fremstormer med udsagn om tvangsvaccination lyder det næsten som et ekko fra superoptimistiske ungkommunister i 1920-erne.

Dengang så de det kommunistiske paradis, som nært forestående. Og dem der blev opfattet som obsternasige bagstræbere skulle brutalt tvinges ind i folden.

Set i bakspejlet er det meget tydeligt, at sovjetsystemet aldrig overvandt, at de faktisk brugte tvang overfor befolkningen. Mistilliden til systemet forblev intakt indtil hele den kommunistiske konstruktion kollapsede i 1992. Og mistilliden overfor statslige systemer er der fortsat i de tidligere kommunistiske lande.

I Vesten vil de vaccinerede lidt tilsvarende tvinge dem, der anses for at være obsternasige til at rette ind. Man overser, at bruger man tvang, vil den mistillid , der allerede er markant mod regering og myndigheder blive forstærket. Borgeretiigheder skal overholdes!

Der kan være gode begrundelser for ikke at ville udsætte sin krop for vacciner. Eksempelvis overfølsomhed, ængstelser i f.b.m graviditet, forskellige sygdomme. Man kan være tilhænger af en »naturlig immunitet« og man kan have en dyb mistillid til hvad der fyldes i injektionssprøjterne o.s.v..

Det kan være vigtig nok for majoritetssamfundet at få flere overbevist om det samfundsmæssigt hensigtsmæssige i at så mange som muligt bliver vaccinerede. For at overbevise restgruppen kunne systemet bruge oplysning og opsøgende samtaler med de vaccinationskritiske. Men ikke anvende tvang eller pres, der minder om tvang.

Et coronafrit paradis er ikke indenfor synsvidde. Skulle systemet lade sig friste til at bruge dette tvivlsomme argument, er dette heller ikke anvendelig som legitimationsgrundlag for at bruge tvang.

Jeg siger nej til tvang. der skal være rum også for dem, der af nogle anses for at være udtilbens.

Indlæser debat