Leder: Pape som statsminister-kandidat

Udgivet:29. juni 2022, 11.24

Læsetid:2 minutter

Hvornår melder Søren Pape Poulsen sig officielt som statsministerkandidat?

Spørgsmålet bliver stadig mere aktuelt. Der er jo ingen tvivl om, at både Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen er borgerlige kandidater til statsministerposten. Der har været røster fremme om, at det er et problem, at Venstre og de konservative ikke er enige om, hvem der skal være statsminister, men det er jo egentlig ganske naturligt. De er ledere af de to store borgerlige partier, og helt naturligt vil de begge gerne gå efter nøglerne til Statsministeriet - hvis det bliver en mulighed.

Jakob Ellemann-Jensen har for længst meddelt, at han er statsministerkandidat. Det var ganske oplagt. Venstre havde statsministerposten sidst der var borgerlig regering, og Venstre var klart største, borgerlige parti ved valget i 2019. Faktisk var Venstre mere end tre gange større end de konservative ved sidste valg.

Sådan er det ikke i dag. Megafon-meningsmålingen i TV2 i sidste uge gav de konservative en fremgang på over 10 procent med aktuel tilslutning på 17,1 procent. Omvendt med Venstre, der har tabt over 10 procent og nu står med 13 procents opbakning. Hvordan Inger Støjbergs nye parti vil påvirke styrkeforholdet mellem V og K er det endnu for tidligt at sige.

Det er ikke sådan, at et eventuelt regeringsskifte automatisk vil medføre, at det største borgerlige parti får statsministerposten. Det er helt afgørende, hvem borgerlige støttepartier i givet fald vil pege på. Og den partileder, der så har flest mandater bag sig i alt, kan så få den vigtigste post.

Den tidligere Viborg-borgmester Søren Pape Poulsen kender det politiske spil, og i det konservative bagland vil der være fuld opbakning til, at han melder sig klar som officiel statsministerkandidat.

De konservative har ikke haft en statsminister siden Poul Schlüter, der netop evnede at samle borgerlige partier - og i perioder de radikale - i et tillidsfuldt samarbejde. Det vil også være kravet til både Søren Pape Poulsen og Jakob Ellemann. Der er blevet endnu flere borgerlige partier at holde sammen på, og samtidig skal en eventuel ny regering også vise vilje til at ville samarbejde bredt i Folketinget. Det bliver også et krav fra Lars Løkke Rasmussens parti, Moderaterne, hvis de skal pege på en borgerlig statsminister.

Inger Støjbergs nye parti, Danmarksdemokraterne, vil efter valget pege på en borgerlig statsminister, men som Inger Støjberg sagde til Skive Folkeblad i sidste uge, så vil hun lige »se feltet« og høre mere om, hvad de to forventede borgerlige statsministerkandidater står for. Og så vil det også handle om, hvor hun i givet fald kan få størst indflydelse. Med tanke på, at Inger Støjberg og Jakob Ellemann-Jensen havde et helt kikset samarbejdsforløb som næstformand og formand for Venstre, er det en rimelig antagelse, at Støjberg hælder til Søren Pape - men omvendt gør hun meget ud af ikke at levere en masse angreb på Venstre - hendes tidligere parti.

Søren Pape vil med sikkerhed være statsministerkandidat, når valget kommer. Det uafklarede spørgsmål er blot, hvornår han officielt siger, at han er klar.

O.D.

Indlæser debat