Stem nej

Udgivet:27. maj 2022, 09.49

Læsetid:2 minutter

Morten Rydal.

Af Morten Rydal. Brøndumvej 34 7800 Skive

AFSTEMNING Man skal høre meget, før ørerne falder af, men kun lidt, før øjnene falder i. Jeg har kæmpet for at holde øjnene åbne efter mange dages taktisk ja-valgflæsk, men mine ører var godt nok lige ved at falde af, da jeg hørte politikerne love, at det overhovedet ikke har nogen konsekvenser, hvad vi stemmer.

Den ene ja-fløj lover, at danskerne skal stemme igen, hvis vi får den europahær, som Macron taler højt om. Den anden ja-fløj lover, at et nej slet ikke vil betyde, at Danmark ikke fortsat kan deltage i fælles militære EU-aktioner. Jeg tænker så: Jamen, hvorfor i al verden skal vi så stemme?

Men sådan taler de ræve for de gæs. Det passer naturligvis heller ikke. Selvfølgelig har vores valg konsekvenser. Dem tales der bare udenom, ligesom der omhyggeligt ikke står EU på valgplakaterne.

Det burde være klart for enhver: Valget har ikke det mindste med vores tryghed og Danmarks sikkerhed at gøre. Ikke det allermindste. Prøv at spørge i Sverige og Finland. Begge lande er med i EU, men hvad gør de under indtryk af Putins krig i Ukraine? De melder sig ind i Nato.

De ved godt, at Nato er garanten for sikkerheden. Ikke EU. Så glem al lyrikken om, at forbeholdene er i vejen for, at vi kan »passe på Danmark«. Det er den samme gamle sang, som vi har hørt ved alle de foregående EU-valg. Et stort flertal i Folketinget hader forbeholdene, selvom de gennem årene rent faktisk har holdt Danmark fri af mange af EU’s dårligdomme. De fleste af vore folkevalgte helmer ikke, før de har fået det sidste forbehold ryddet af vejen.

Mette Frederiksen udskrev kun valget, fordi hun øjnede en god chance for at få et ja efter Ruslands angreb på Ukraine. Hun ville ride på bølgen af sympati med ukrainerne og det øgede fokus på det militære samarbejde. Hun vidste da godt, det ikke drejede sig om Danmarks sikkerhed. Men hvis hun nu kunne camouflere, at det handler om den gode gamle suverænitetsafgivelse, som danskerne altid har været tilbageholdende med, så var hun parat koldt og kynisk.

Personligt har jeg det sådan, at jeg er mest tryg ved at Danmark plejer sit medlemskab af Nato. Det fungerer, det er grundigt koordineret, og har fungeret godt i mange år. Jeg har ærlig talt ikke megen tillid til EU-politikernes evne til at håndtere militære aktioner, endsige krig. Uanset hvilke smukke sange, politikerne synger for os, så er jeg stadig mest tryg ved, at vi holder på vores suverænitet, hvor underløben og udhulet den end måtte være.

Indlæser debat