Erhvervsliv ser ikke reformaftale fikse mangel på arbejdskraft

Ny aftale indeholder gode dele, men løser ifølge erhvervslivet ikke problem nummer ét: mangel på medarbejdere.

Udgivet:22. januar 2022, 11.19

Læsetid:2 minutter

/ Ritzau /

KØBENHAVN Selv om regeringens nye reformaftale indeholder gode elementer, kalder erhvervsorganisationer den "utilstrækkelig", "skuffende" og "uambitiøs".

Blandt andet peger Dansk Arbejdsgiverforening (DA) på, at aftalen ikke "tilnærmelsesvist dækker Danmarks største udfordring: mangel på medarbejdere".

- Det er aldeles skuffende, at regeringen og aftalepartierne ikke er i stand til at indgå en mere ambitiøs aftale på Danmarks største udfordring.

- Vi står i en situation, hvor manglen på medarbejdere koster arbejdspladser og velstand i hele Danmark, siger administrerende direktør i DA, Jacob Holbraad, i en pressemeddelelse.

Ifølge Brian Mikkelsen, der er administrerende direktør for Dansk Erhverv, udgør aftalen "stort set status quo" i forhold til udbud af arbejdskraft.

- Det er eksempelvis skuffende, at beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft ikke er med i aftalen, udtaler Brian Mikkelsen, administrerende direktør for Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse.

Beløbsgrænsen dækker over, hvor meget man som minimum skal tjene for som borger fra et land uden for EU at kunne få tilladelse til at arbejde i Danmark.

Grænsen er nu på 448.000 kroner. Regeringen lægger op til at sænke den til 375.000 kroner i en periode på to år.

Regeringen har dog ikke flertal for den del i aftalen, da Dansk Folkeparti siger nej. Derfor håber regeringen, at flere af de borgerlige partier, som ellers står uden for aftalen, vil stemme ja til forslaget, når det bliver fremsat i Folketingssalen.

Også Steen Nielsen, der er vicedirektør og arbejdsmarkedspolitisk chef i Dansk Industri, ærgrer sig over, at det ikke er lykkedes at nå til enighed om beløbsgrænsen.

- Vi mener, at de internationale medarbejdere er en nøgle til vækst og fremgang i Danmark. Vi havde gerne set, at man havde lavet en aftale om at sænke beløbsgrænsen, så det ville være lettere for virksomhederne at hente internationale medarbejdere til Danmark, siger Steen Nielsen.

Dog glæder begge erhvervsorganisationer siger over beslutningen om at sænke dagpengesatsen for nyuddannede efter de første tre måneder.

De kvitterer også for, at det vil blive muligt for folkepensionister at tage job, uden at de bliver modregnet i folkepensionens grundbeløb og tillæg.

/ritzau/