Leder: Corona-kampen fortsætter

Udgivet:02. december 2021, 11.03

Læsetid:2 minutter

Chefredaktør Ole Dall.

Med over 5000 nye corona-smittede på ét døgn blev der i går sat en trist rekord i Danmark. Det var det højeste antal nogensinde i det lange forløb, hvor corona har været en del af hverdagen.

Antal indlagte er 439 personer. Tidligere talte man om, at der var kapacitet til omkring 900 indlagte, men allerede med de nuværende tal - og andre udfordringer - er der øget pres på sygehusene - og aflyste operationer.

En meningsmåling viste for nylig, at et flertal af danskerne nu hælder til den opfattelse, at der er behov for øget indsats mod corona i forhold til, hvad myndighederne har meldt ud. Det er en interessant udvikling.

Det er samtidig vigtigt, at man forsøger at undgå en ny, stor nedlukning, som har både menneskelige og økonomiske konsekvenser. På gårsdagens pressemøde var der ikke de store nyheder, men der var en kraftig opfordring til at sige ja til det tredje stik, som ifølge undersøgelser giver en klart højere grad af sikkerhed.

Vaccinationerne af børn er kommet godt i gang, men blandt de nye udfordringer er den nye corona-variant Omikron,der angiveligt havde udgangspunkt i det sydlige Afrika men siden har spredt sig - i går med syv bekræftede tilfælde i Danmark.

Der er lande som Portugal, der har endnu flere vaccinerede end Danmark, men som alligevel skruer op for sikkerheden og restriktionerne. At vise coronapas er blevet et afgørende middel i Danmark, men i Portugal og flere andre steder kræves også en rimelig frisk test, før man f.eks. lukkes ind til større arrangementer. Det kræver en betydelig test-kapacitet, og den skrues der så også op for i Danmark nu. Men det kræver mandskab, som der ikke er for meget af.

Omicron-varianten er en ny kæmpe udfordring. Af frygt for at den vil kunne spredes hurtigt, hvis man ikke er varsom, har Sundhedsstyrelsen varslet markante, nye retningslinjer for smitteopsporing i tilfælde af smitte med den nye variant. Der er lagt op til, at ikke bare såkaldte nære kontakter men også nære kontakters nære kontakter skal i selvisolation, hvis der er Omicron-smitte.

Det kan selvfølgelig vise sig nødvendigt, men det er også et drastisk indgreb, Det skal så sammenholdes med, at corona-pas - ofte uden frisk test - nu giver adgang alle steder. Måske skulle der her skelnes mellem mindre steder og begivenheder og f.eks. store koncerter med måske 2000 tilhørere eller mere. Ved de store begivenheder kunne frisk test også være et adgangskrav i stedet for alene et coronapas.

Under alle omstændigheder er der brug for alles omtanke i den fortsatte kamp mod corona. De gode råd om afstand, håndsprit m.v. skal fastholdes og kombineres med løbende omtanke. Og så må vi indstille os på, at kampen mod corona fortsætter. Og sikkert bliver en kamp, der jævnligt skal kæmpes. Lige nu er det afgørende med rettidig omhu at forhindre nye, store nedlukninger og få styr på smitte-udviklingen. Alle har vi et ansvar for at være med til at mindske smittespredningen.

O.D.