Leder: En »papkasse« med 16 milliarder kr!

Udgivet:27. maj 2023, 05.48

Læsetid:2 minutter

Dansk økonomi har positive forårsfornemmelser af den blivende slags.

Beskæftigelsen stiger - snart er tre millioner danskere i arbejde! Inflationen falder, og energipriserne er blevet mere normale. Så stiger optimismen blandt de danske forbrugere igen - til forventet gavn for detailhandel, håndværkere, investeringer osv. Den gode, selvforstærkende cirkel vi håber på.

Og i denne uge blev der så billedligt talt lige fundet en »papkasse« med 16 milliarder kroner ekstra - i Finansministeriet!

Hidtil har ministeriet talt om, at der var et ekstra økonomisk råderum til nye satsninger på 48 milliarder kroner frem til 2030. Mange penge - men det er endnu bedre:

For nu er »papkassen« med 16 milliarder kroner dukket op. Finansministeriet meddelte i denne uge, at nu er det økonomiske råderum - penge som politikerne kan bruge uden at spare andre steder - er vokset med de 16 milliarder til i alt 64 milliarder kroner.

Milde Moses! Det er mange penge, men de fleste af dem er øremærket til forsvaret, velfærd og sundhed. Men de 16 nye milliarder kroner er funklende, frie og ubundet...

Det skal lige huskes, at når dansk økonomi grundlæggende er kernesund, skyldes det, at der var regeringer og politiske flertal, der i tide vedtog nødvendige reformer om blandt andet dagpenge og efterløns-indgreb. Og sjovt var nogle af de partier, der nu er mest ivrige for at bruge pengene, blandt dem der var imod de nødvendige reformer...

Og trods den sunde økonomi er der i høj grad stadig brug for målrettede beslutninger, der øger arbejdsudbud og arbejdsstyrke. Der er fortsat mangel på folk - blandt andet både på sygehus- og sundhedsområdet og på det private arbejdsmarked.

Og skal man gøre det ekstra attraktivt at arbejde mere og længere, er det et godt bud, at lavere skat på arbejde, vil være et stærkt bidrag.

Under alle omstændigheder er det vigtigt at holde fast i, at trods de ekstra 16 milliarder, er der fortsat et stort uløst problem med mangel på arbejdskraft i det danske samfund. Og når landbruget skal have CO2-afgift bliver der også behov for statslig kompensation til erhvervet for at sikre både landbruget og fødevarerindustrien.

Det må samtidig undre lidt, at de 16 milliarder kroner pludselig kommer på dagsordenen - som om de virkelig var fundet i en papkasse på loftet i Finansministeriet først på ugen...

Det må længe have stået klart for regeringen, at økonomien så bedre ud end forventet, og det er lidt en uskik at gå og putte med den slags lyspunkter. Måske skyldes regeringens tilbageholdenhed, at man nu skal have skrevet en ny fortælling om dansk økonomi og hovedopgaverne. Regeringsgrundlaget fra slutningen af sidste år tegnede et noget dystert billede af dansk økonomi.

Forhåbentlig vil regeringen sætte øget fokus på opgaven med at få et øget arbejdsudbud, og forhåbentlig vil partierne generelt ikke se det som den vigtigste opgave at få brugt de 16 milliarder kroner i en rasende fart.

Men lyst og positivt at pinsesolen kan danse over et smukt land - med penge på lommen!

O.D.

Indlæser debat