Ulve og konspirationsteorier

Udgivet:16. april 2013, 10.39

Læsetid:6 minutter

Kun få dage efter lanceringen af Ulvefrit.dk, hvis erklærede formål er ”at samle underskrifter mod fritlevende ulve i Danmark” (eller med andre ord, udrydde ulven en gang til), fremsatte de tre initiativtagere i medierne en påstand om, at der skulle være udsat tre par ulve i Danmark. Den slags tanker er absolut ikke nye; lige siden thyulven for alvor dukkede op i medierne i oktober sidste år, har forskellige varianter af påstanden været fremlagt, og også i andre lande, ikke mindst Sverige og Norge, er forestillingen om udsatte ulve et fast indslag i debatten. Skulle ulvene være udsatte og ikke naturligt indvandrede, kan man retfærdiggøre at skyde dem.

Problemet med at gå ind i en diskussion om sådanne påstande er, at de kan være meget svære at tilbagevise, for hvordan beviser man, at en ulv ikke er udsat? Selv da dna-undersøgelser fastslog, at thyulven stammede fra en kendt ulveflok i det østlige Tyskland, blev det argumenteret, at det da ikke forhindrede, at den kunne være blevet fanget i Tyskland og udsat i Jylland. Sådan en diskussion kommer også nemt til at handle om spekulationer omkring andre aktørers motiver frem for facts.

En af Ulvefrit.dk’s ophavsmænd, Harry Jensen (Venstre-medlem af Region Midtjylland og frem til 2011 formand for Jagtforeningernes Kommunale Fællesråd), udtaler til Herning Folkeblad: ”Der er forlydende om, at ulvene i virkeligheden er sat ud i naturen af den samme gruppe mennesker, der lukker mink ud fra minkfarmene.” Ifølge artiklen siger Harry Jensen, at oplysningerne kommer fra nogle personer, der ikke ønsker at stå offentligt frem, men han ”erkender dog over for Herning Folkeblad, at gruppen indtil videre ikke kan bevise påstanden”.

Jeg vil i indslaget her ikke gå ind i diskussionen omkring motiver, men fokusere på de argumenter, der ofte bliver fremsat for at påvise, at det er usandsynligt, at en eller flere ulve er kommet til Danmark af sig selv og ergo må være blevet udsat. Min konklusion er, at der rent biologisk betragtet ikke er noget som helst mærkeligt eller uventet ved, at de tyske ulve, der også for nyligt er nået til Holland og Belgien, af sig selv vender tilbage til Danmark og endda helt op til Thy – tværtimod!

PÅSTAND 1: DET ER USANDSYNLIGT, AT EN ULV VANDRER SÅ LANGT SOM FRA ØSTTYSKLAND TIL THY

Alle unge ulve, både hanner og hunner, forlader i en alder af 1-3 år deres forældre for at lede efter et passende sted selv at etablere territorium og finde sig en mage. Man kender masser af eksempler på, at sådanne unge ulve kan tilbagelægge enorme afstande. I 2009 vandrede en 1-årig tysk han udstyret med GPS-radiohalsbånd på 47 dage over 1550 km og havnede i Hviderusland. Ligeledes har man for ikke så mange år siden fulgt en hunulv, der i fugleflugtslinje tilbagelagde 1092 km fra det sydlige Norge til det nordøstlige Finland; det egentlige antal kilometer, hunnen vandrede undervejs, var over 10.000. De tyske ulve, man har fulgt, har tilbagelagt op til 70 km om dagen. Fra Nordamerika har man set eksempler på ulve, der vandrede 200 km på et døgn. I år 2000 ynglede der for første gang i ca. 150 år et vildt ulvepar i Tyskland; de var kommet fra Polen, hvor ulven er talrig. Siden da er det gået stærkt. Ulvene har effektiv spredt sig vestpå og har etableret sig i flere af delstaterne syd for grænsen (bl.a. ikke så langt fra Hamborg). I Schleswig-Holstein fik de i juli sidste år, ca. 100 km syd for den dansk-tyske grænse, deres første dna-bevis for en ulv, og så sent som den 31. marts i år blev en ung, vild ulv kørt ned i Schleswig-Holstein. Ulvene er også for nyligt nået til Holland og Belgien. Så i vores del af Europa ser vi i disse år det, som man har set masser af eksempler på andre steder, både i resten af Europa og Nordamerika: At hvis ulven får lov, så er den usædvanlig dygtig til at vende tilbage til områder, hvor den før har levet. At vi fik tyske ulve til Danmark, var kun et spørgsmål om tid.

PÅSTAND 2: EN ULV VILLE IKKE KUNNE KRYDSE LIMFJORDEN OG KOMME OP TIL THY

Man har registreret vilde ulve svømme op til 13 km. Som jeg selv havde lejlighed til at konstatere under obduktionen af thyulven, så har ulven overraskende bred svømmehud mellem tæerne, og den er en fremragende svømmer. Limfjorden er på ingen måde en uoverkommelig barriere. Det er også den mulighed, at thyulven har krydset fjorden om vinteren, mens der har været is på vandet; ulve går tit på frosne søer og endda på havis. I Alaska ser man ulve gå op til 5 km ud på havisen for at æde sælådsler.

PÅSTAND 3: DET ER USANDSYNLIGT, AT EN ULV KAN GÅ OP TIL THY UDEN AT BLIVE OPDAGET

Der er faktisk meget, der tyder på, at thyulven ER blevet set på sin vej op igennem Jylland. Vi har fået masser af indberetninger fra folk, der mener, at de har set ulv også i de sydligere dele af Jylland, inden historien om thyulven brød – dengang troede de bare ikke, at der kunne være ulv i Danmark og har derfor ikke rapporteret det (eller er blevet gjort til grin, når de har fortalt om det, og har derfor holdt observationen for sig selv – jeg har modtaget flere henvendelser om sådanne tilfælde). Angående vildtkameraer; Harry Jensen siger i ovennævnte artikel, at der skulle være 10.000 opsatte fotofælder i Jylland, hvilket jeg synes lyder usandsynligt. Hvad antallet end er, så er der kun blevet offentliggjort fotofældebilleder af ulve fra tre lejligheder, og det demonstrerer tydeligt, at ulven ikke er nem at registrere på den måde. Denne konklusion ville faktisk blive forstærket, hvis der var hele seks udsatte ulve, der strejfede rundt i Jylland, og ikke blot de to, som flere af os hælder til er realistisk; seks ulve burde gå oftere i fotofælderne end to individer. I Tyskland er det helt normalt, at ulvene i flere måneder i træk er som sunket i jorden for så pludseligt at dukke op igen og blive observeret og fotograferet med jævne mellemrum. Ulve er som mange andre rovdyr ekstremt gode til at undgå at blive set. Jeg har selv arbejdet med registrering af sky rovdyr såsom mankeulv, puma og jaguar i Sydamerika i en årrække, og der er adskillige af rovdyrarterne, jeg på trods af en meget intensiv indsats aldrig har set. I det østlige USA formåede pumaen at gemme sig for videnskabsfolkene i et århundrede; de var overbeviste om, at den var uddød, men folk påstod fra tid til anden, at de havde set den, og det viste sig, at den store kat stadig levede der. Så at en ulv om natten skulle kunne tilbagelægge lange distancer uden at blive set eller gå i en fotofælde er for mig slet ikke underligt.Med venlige hilsner.

Mogens Trolle

zoolog og pattedyrekspert

administrator af face-

booksiden Ulv i Danmark

Pile Allé 19A 2. tv.

2000 Frederiksberg