Leder: Ruslands krigstrussel mod Ukraine

Udgivet:22. januar 2022, 07.31

Læsetid:3 minutter

Med borgerkrigen i eks-Jugoslavien som undtagelse har Europa oplevet mange årtier uden krig. I disse uger vokser imidlertid truslen fra Rusland mod et frit og selvstændigt Ukraine, der kan iagttage, hvordan russerne har placeret over 100.000 soldater tæt på grænsen til Ukraine - og truer Ukraine og Vesten.

Rusland tog i 2014-2015 Krim-halvøen fra Ukraine, og nu kan resten af Ukraine være i fare. Det vil naturligvis være aldeles chokerende og uacceptabelt, hvis Putins Rusland invaderer Ukraine. Det bringer i historisk erindring, hvor brutal Sovjetunionen var i 1956 i Ungarn og i 1968 i Tjekkoslovakiet, hvor en rød, militær jernnæve fjernede frihedshåb hos borgerne.

Siden kom Murens fald og Sovjetunionens opløsning, og en stribe østlande kom med i NATO og fik dermed sikkerhed for deres frihed og selvstændighed - det gælder f.eks Polen, Ungarn og de baltiske lande. Desværre er Ukraine ikke kommet med i NATO, for så ville landet været omfattet af den afgørende »én for alle og alle for én« doktrin, der indebærer, at hvis ét NATO-land angribes, så opfattes det som et angreb på alle NATO-lande, der derfor slår samlet igen. Den slags mindsker i den grad lysten til et militært angreb på et NATO-land!

Rusland og Putin har udfordringer, og så opbygger man fjendebilleder mod Ukraine, øst-lande og Vesten og stiller helt urimelige krav, samtidig med at man militært viser muskler og styrke tæt på grænsen til Ukraine.

Rusland har mødt USA og NATO med vilde krav - blandt andet om, at NATO skal love at trække militære styrker ud af østlande, der allerede er NATO-medlemmer, og så skal NATO love aldrig vil udvide yderligere mod øst.

Det er krav, som NATO naturligvis ikke kan opfylde. Hvis selvstændige lande som f.eks Ukraine, Finland og - på sigt - måske Sverige ønsker at blive medlem af NATO, så skal Rusland naturligvis ikke få lov til at forhindre det.

Det kan tænkes, at USA og NATO på anden måde kan få Rusland til at føle sig mere sikre, men det skal huskes, at NATO er en forsvars-alliance - og ikke en alliance der er ude på at erobre land og starte krige. Det bør Rusland også vide.

Frygten er desværrre reel for, at Rusland kan finde på at invadere Ukraine. Som Ukraines ambassadør i Danmark sagde på TV 2 News i går, så vil ukrainerne i givet fald »kæmpe til sidste kugle«. Selv om Ukraine ikke er medlem af NATO, kan NATO, USA og EU ikke være ligeglad, hvis Rusland virkelig går i krig mod Ukraine. Tværtimod skal Vesten reagere på mange måder. Våbenhjælp til Ukraine, massive og mærkbare sanktioner mod Rusland - herunder landets økonomi - og hurtig imødekommelse af f.eks Finland, hvis landet i lyset af Ruslands aggression ønsker at blive medlem af NATO, er nogle af de svar, som Rusland kan blive mødt med.

Det er utilgiveligt, hvis Rusland igen bringer krig til Europa, og landet vil militært, økonomisk og menneskeligt bittert komme til at fortryde, hvis man går fra trusler til angreb på Ukraine.

Endnu er der krise, trusler og møder - og ikke krig. Men Rusland er nu en krigstrussel mod Ukraine. Og krig kan komme.

O.D.