Fungerende borgmester glæder sig over, at minister vil se på gelændersag: »Meget positivt«

Udgivet:03. august 2020, 11.57

Læsetid:2 minutter

Jens Kristensen
| jkr@skivefolkeblad.dk

Kulturminister Joy Mogensen (S) betegner konflikten mellem Slots- og Kulturstyrelsen på den ene side og Skive Kommune og furborere på den anden side, når det gælder et gelænder eller et »støttereb«, som kommunen fredag fjernede på den fredede gravhøj Bette Jenses Hyw på Fur, som uholdbar. Hun vil nu se, om hun kan finde en løsning.

- Man skal holde en balance mellem at passe på de ting, der er fredet, men man skal selvfølgelig også have adgang til at gøre dem tilgængelige, så folk også kan få gavn af dem. Det er det dilemma, denne sag står i, og det er det, jeg vil kigge på og se, om jeg kan finde en løsning på. Det giver sig selv, at det er en uholdbar situation, som det er nu, sagde Joy Mogensen lørdag i TV Midtvest

Konflikten har stået på siden, styrelsen i 2013 opdagede, at højen var forsynet med en trappe med Gelænder, som daværende Viborg Amt satte op for mange år siden for at sikre gangbesværede sikker adgang til at besøge højen.

- Det er meget positivt, at Joy Mogensen nu vil se på den sag. Det, vi oplever fra Slots- og Kulturstyrelsens side, er bureaukrati af værste skuffe. Det er det, når embedsmænd i en styrelse træffer afgørelser, mens de sidder og kigger ud af vinduet i København i stedet for at forholde sig til virkeligheden på Fur, siger Skive Kommunes fungerende borgmester Peder Christensen (S).

Styrelsen vil beskytte fortidsminder. Embedsmænd mener, et gelænder på højen skæmmer gravhøjen. Peder Christensen fremhæver, at en høj som Bette Jenses Hyw, ikke er meget værd som attraktion, hvis folk ikke har sikker adgang til at besøge højen.

- Det er nemt at sidde i København og sige, at sådan ér det. Man er nødt til at se på, hvad der er fornuftigt, i stedet for blot at sige nej. Man er nødt til at sikre folk sikker adgang til den unikke høj og attraktion, Bette Jenses Hyw på Fur er, mener Peder Christensen.

Læs også
Borgmester vil have minister til at gribe ind i gelænder-sag Borgmester vil have minister til at gribe ind i gelænder-sag
Læs også:
Borgmester vil have minister til at gribe ind i gelænder-sag
Læs også
<span>Nyt gelænder gjort pænere:</span> Gelænderbanden slog til igen <span>Nyt gelænder gjort pænere:</span> Gelænderbanden slog til igen
Læs også:
Nyt gelænder gjort pænere: Gelænderbanden slog til igen