106-årig mosters gamle håndgranat sendte bombe-ryddere til Sevel

Udgivet:23. november 2019, 12.06

Læsetid:3 minutter

Det var denne håndgranat, som var årsag til, at bomberydderne fra Skive Kaserne besøgte Sevel. Privatfoto

Joan Thora E. Laurberg
Journalist| joan@skivefolkeblad.dk

Hvad kvinder ikke har i tasken, det må de have tæt ved sengen.

Måske var det sådan, 106-årige Else Novrup tænkte, da hun skulle finde en plads til sin håndgranat.

I hvert fald var det der tæt ved sengen, hendes nevø, Lars Novrup Frederiksen fra Sevel, fandt den gamle granat.

Lars Novrup Frederiksen fortæller, at granaten dukkede op i forbindelse med, at han var ved at rydde op i sin mosters hjem, efter hun var død.

- Jeg aner ikke, hvor hun havde den fra. Det kan jeg simpelthen ikke begribe, siger Lars Novrup Frederiksen.

Senere har granaten været årsagen til, at bomberydderne fra Skive kørte til Sevel, hvor de hos Lars Novrup Frederiksen og hans hustru afhentede den gamle granat.

Lars Novrup Frederiksen fortæller, at hans moster boede i Esbjerg, og at han ofte besøgte hende i forbindelse med, at det var ham, mosteren havde givet fuldmagt til at stå for opgaver vedrørende bank og andet.

- Min moster nægtede at komme på plejehjem, og hun nægtede at få mad bragt ud. Så for nogle år siden hjalp jeg hende med at ansætte en kok, som hver dag lavede mad til hende, fortæller Lars Novrup Frederiksen.

Mosteren var født og opvokset ved Aarhus og havde som sådan aldrig boet i Sevel. Men familien fra Sevel har altid haft en tæt kontakt til hende, og mosterens historie har gennem årene fascineret både familie og medier.

I forbindelse med Else Novrups død skrev blandt andet JydskeVestkysten om mosterens liv. Det fyldte tidligere på måneden to sider i avisen og under overskriften »Danmarks Sidste Kommunist«.

- Det var hun i sine unge dage, fortæller Lars Novrup Frederiksen.

Journalist Christian Friis Hansen indleder artiklen med at fortælle om Else Novrup sociale indignation, som aldrig døde ud. Og om et hjerte, der livslangt bankede for pædagogik og børn, selvom hun aldrig selv blev mor. Han skriver også: »Bare overskriften til denne nekrolog ville bringe mig i problemer, hvis Else Novrup altså havde kunnet se den. En lignende - det med »den sidste kommunist« - brugte JydskeVestkysten, da hun i december sidste år fyldte 105 år og fik besøg af borgmesteren, og det irriterede den gamle dame«.

Lars Novrup Frederiksen beretter som nevø om en kvinde, der livet lang havde stærke holdninger. Og hun lod sig ikke slå til tåls med nødløsninger. Da hun rundede 100 år, var borgmesteren for eksempel forhindret i at deltage, og kommunen ville sende viceborgmesteren. Men det gjorde Else Novrup klart over for den offentlige instans, at en sådan løsning var hun ikke interesseret i.

- Min moster sagde, at »Det er borgmesteren, eller ingen!«, fortæller Lars Novrup Frederiksen.

Men hvorfor Else Novrup havde en håndgranat liggende tæt ved sin seng i hjemmet - og sikkert havde haft den der i mange år - må stå hen i det uvisse. Den stærke kvinde har taget hemmeligheden med til det hinsides. Tilbage må familien nøjes med at undre sig over, at mosteren overhovedet ejede den slags, og at hun havde den så tæt ved sin seng.

Mere interessant læsning

Lokalt

Se flere

Mest læste på Skive Folkeblad

Af samme forfatter

Se flere

Seneste nyt

Se flere