Lokal familie må aflyse to fester: Både barnedåb og konfirmation er udsat på ubestemt tid

19. marts 2020, 21.26

Betina Nielsen, Balling, der er mor til tre, da familien også tæller en 16-årig søn, glæder sig til, at det bliver muligt at fejre Emils barnedåb og Majas konfirmation. Privatfoto

Nogle vil måske bare sige, at »det er da bare en barnedåb eller en konfirmation«.

Men det er det ikke for Betina Nielsen, Balling, der er mor til tre børn, hvoraf den yngste, sønnen Emil, skulle have været døbt søndag den 12. april.

Få uger senere, lørdag den 2. maj, skulle datteren Maja have været konfirmeret.

Som følge af corona-virusset er begge kirkelige handlinger og efterfølgende fester udsat til senere.

- Mange i familien har slet ikke nået at se Emil, så vi havde glædet os til at kunne samle familien og sige »her er han«, fortæller Betina Nielsen.

Hendes yngste nærmer sig de 10 uger - og han fik en barsk start på livet.

- Tre dage gammel blev Emil lagt i kuvøse, fordi hans blodsukker blev ekstremt lavt og han gik i kramper. Der lå han i fem-seks dage, og han var livstruet. Der var flere gange, hvor jeg var ved at bede sygeplejersken om at finde en præst, så han kunne blive døbt. Selv om vi ikke er særligt troende, og heller ikke går i kirke hver søndag, havde jeg det bare sådan, at hvis han skulle herfra, skulle der være nogen til at tage imod ham. Men jeg ved da godt, at nogen vil mene, at det bare er en barnedåb, men for os er det altså meget mere, fortæller Betina Nielsen.

Det viste sig, at Emil lider af »omvendt sukkersyge«, der betyder, at han skal have medicin tre gange dagligt for at holde blodsukkeret stabilt.

Nu vokser babyen som han skal.

Corona-virusset - og ønsket om at undgå smitten - havde nok gjort Betina Nielsen klar over, at barnedåben kunne blive udsat som følge af forbuddet om, at ikke over 10 må samles.

- Men jeg havde troet og håbet, at vi kunne regne med, at konfirmationsdagen lå fast. Til barnedåben skulle vi have holdt fest for over 50 familiemedlemmer i »Pulsen« i Balling, og Slagtermesterinden skulle have leveret maden. Der er også bestilling af hotelværelser til familien fra Sjælland, der skal ændres, men det havde jeg vænnet mig til tanken om, da vi i går fik at vide, at konfirmationerne må udsættes, forklarer Betina Nielsen.

Også for datteren Maja var det en svær besked at få.

- Vi havde klaret meget på forhånd, fordi Emil jo ikke kom som en overraskelse for os. Men det gjorde den udsatte konfirmation - og det er noget andet at have en kommende konfirmand, der glæder sig mere end en baby, som ikke forstår meget. I går var Maja ked af det og trist, og det var synd for hende, synes vi, fortæller Betina Nielsen.

Hun oplever nu, at datteren spekulerer over, om hun bliver konfirmeret sammen med sit hold.

- Selvfølgelig vil de konfirmeres sammen, og også deres Blå Mandag var helt på plads. Maja er det ældre end Emil, og hun forstår meget mere end han gør, så jeg håber, at holdet bliver konfirmeret samlet, forklarer Betina Nielsen.

Festen i anledning af Majas konfirmation skulle finde sted i Krejbjerg Forsamlingshus med 35 gæster den første lørdag i maj - og den kommende konfirmand har ønsket, at der bliver serveret buffet.

- Lige nu synes jeg, at det mest stressende er den kamp, det bliver at få et sted at holde konfirmationen. Det bliver som et kø-tilbud. Nogle siger »så hold den dog i haven«, men så meget stoler jeg ikke på det danske vejr. Vi var heldige at få Krejbjerg Forsamlingshus på et afbud, fortæller Betina Nielsen.

Når det er vigtigt for familien er det fordi, at Maja som en rigtig hestepige selv har ønsket, at turen fra kirken i Balling til Krejbjerg skal foregå i hestevogn - og nu håber Betina Nielsen på, at kusken kan på den dato, som hun endnu ikke kender.

- Efter Emils hårde start havde vi håbet at få lidt mere ro på. Nu stresser det helt vildt, og det tærer på mine kræfter. Jeg synes, jeg har lært at sætte det hele i baggrunden og se stort på, at der ikke lige bliver støvsuget og den slags, siger Betina Nielsen.

Et særligt hensyn skal der fortsat tages til Emil, der skal til jævnlig kontrol i Odense.

- Han sover ude i sin barnevogn, men ellers er han ikke ude. Skal vi handle dagligvarer, bliver en af os hjemme hos ham, for vi tør ikke tage ham med ud. Jeg synes også, det er svært, når man ser på de seneste dages meldinger om, hvem corona-virusset rammer. Først var det ikke små børn, og nu er de ikke sikre, siger Betina Nielsen.

En enkelt ting er hun dog lettet for, selv om det hverken »bare« er en barnedåb eller en konfirmation.

- Maja har selv sendt invitationer ud til sin konfirmation, og ret hurtigt spurgte hun, om hun skulle sende nye. Det skal hun dog ikke, siger Betina Nielsen.

Familien vurderer, at det nok er sikrere at ringe rundt.

Derfor glæder de sig til at få datoen for den store dag, der bestemt ikke »bare er en barnedåb eller en konfirmation«.