Leder: Gade til tops - og ministre i sort bog

Udgivet:14. november 2022, 14.05

Læsetid:2 minutter

Arkivfoto: Steen Don

Ole Dall
Ansv. chefredaktør| od@skivefolkeblad.dk

3 måneder siden

Venstre-veteranen Søren Gade synes sikker på at blive ny formand for Folketinget. Henrik Dam Kristensen (S) - den tidligere formand - genopstillede ikke ved valget, og med støtte fra S, og flere andre partier, er der allerede flertals-opbakning til Gade, der er bredt respekteret.

Enighed om Søren Gade er også et godt signal midt i forhandlingerne om en bred midterregering.

Hvis Søren Gade som forventet bliver ny formand for Folketinget, hører det også med, at Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, dermed ikke skal frygte »hurtige« kommentarer fra Søren Gade om Venstres kurs.

Undertiden har Gade været temmelig hurtig på aftrækkeren, men uanset om Venstre går i regering med S eller ej, vil Søren Gade som folketingsformand ikke kunne blande sig markant i Venstres interne linje. Selv ser Søren Gade naturligvis posten som et »kæmpe skulderklap« fra Ellemann.

Samtidig med en formandsafklaring og fortsatte regerings-forhandlinger er der efter valget kommet ekstra fokus på, at mens der var S-ministre som Mette Frederiksen, Peter Hummelgaard, Magnus Heunicke og Kaare Dybvad, der havde flotte personlige stemmetal med betydelig fremgang i forhold til 2019-valget, så var der også S-ministre, der mildest talt havde et dårligt personligt valg med et klart dyk i antallet af personlige stemmer - trods S-fremgang på landsplan.

Læs også
<span>Leder:</span> Mink-ansvar og regeringsdannelse <span>Leder:</span> Mink-ansvar og regeringsdannelse
Læs også:
Leder: Mink-ansvar og regeringsdannelse

Disse ministres tilbagegang vil med sikkerhed også blive noteret i Mette Frederiksens »sorte bog«. Der bliver røde kort til nogle på det nuværende socialdemokratiske ministerhold.

Tre S-ministre har ved valget 1. november mistet over halvdelen af de personlige stemmer, som de havde ved valget i 2019. Klarer man sig godt som minister, burde det være utænkeligt. Astrid Krag, social-og ældreminister, havde travlt med at kritisere forgængeren på posten, Thyra Frank, for alt mellem himmel og jord, men Astrid Krag kan ikke siges at have bidraget synligt positivt selv, og det straffes hun for af vælgerne. Også Pernille Rosenkranz-Theil, børne- og undervisningsminister har mistet over halvdelen af de personlige stemmer, som hun fik ved valget i 2019.

Hun siger til Jyllands-Posten, at hun »skal have lidt mere tid til at tænke over, hvorfor det er gået som det er.«. Både Astrid Krag og Pernille Rosenkranz-Theil er skiftet til S fra andre partier, henholdsvis SF og Enhedslisten.

Læs også
<span>Leder:</span> Nyt håb om at slippe for Trump-comeback <span>Leder:</span> Nyt håb om at slippe for Trump-comeback
Læs også:
Leder: Nyt håb om at slippe for Trump-comeback

Bundskraber blandt S-ministre i forhold til procentvis tab af personlige stemmer er Rasmus Prehn, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri. Han har mistet totredjedele af de personlige stemmer han fik i 2019. Det koster, når man som minister ikke har styr på brug af det kreditkort, man som minister kan blive udstyret med.

Trine Bramsen, tidligere forsvarsminister og nuværende transportminister og ligestillingsminister, har også oplevet et stort dyk i det personlige stemmetal, og det samme har klimaminister Dan Jørgensen. Uanset hvilken regering der dannes, vil der med sikkerhed blive sagt farvel til flere af de nævnte ministre.

O.D.

Indlæser debat