Leder: Sammenhold mod Putin - for frihed!

Udgivet:28. februar 2022, 11.39

Læsetid:3 minutter

Chefredaktør Ole Dall.

1 år siden

Putin - en bølle og folkeforfører - har forhåbentlig indledt afslutningen på et forfærdeligt russisk regime med den chokerende gennemførelse af en brutal, militær invasion af nabolandet Ukraine.

Når regimet i Rusland kan styre de statslige medier - der f.eks ikke må bruge ordet invasion! - har Putin måske troet, at han kunne slippe godt fra en krig mod Ukraine. Men i Rusland vokser modstanden mod Putin, i Ukraine kæmper forsvaret og befolkningen heriosk, og i hele Vesten vokser sammenholdet og styrken mod Putin og Rusland. Efter en tøvende start kommer der nu velbegrundede massive økonomiske sanktioner mod Rusland, våbenhjælp til Ukraine, voksende isolation af Rusland med alt fra lukket luftrum for russiske fly, til noget der ligner total sportslig og kulturel boykot af Rusland.

Putin og Rusland har allerede tabt i forhold til de afgørende frihedsværdider og befolkningernes reaktion. Intet - absolut intet - kan begrunde Ruslands militære angreb på Ukraine. Al sympati samler sig helt naturligt om ukrainerne, der kæmper for fortsat selvstændighed og frihed. Det er muligt, at Rusland som miltær supermagt i første omgang kan ende med at erobre Ukraine og indsætte en ny Rusland-venlig regering. Forhåbentlig vil brave frihedskæmpende ukrainere med hjælp af våben fra Vesten forhindre det. Men selv hvis Rusland vinder »1. halvleg«, så er kimen lagt til mange års frihedskamp og guerillakrig - som Rusland til sidst vil tabe. For ønsket om frihed og selvstændighed kan ikke holdes nede.

Vestens ledere har samtidig oplevet, at borgerne i vores del af verden kan se det blodigt uretfærdige ved Ruslands krig mod Ukraine. Det øger sammenholdet i Vesten. På alle planer. Der er humanitær indsats, opbakning til at vi skal modtage ukrainske flygtninge, våbenhjælp til Ukraine - også fra Danmark - og generel opbakning til, at en del af svaret fra Vesten til Putin og Rusland bliver, at vi vil forstærke Vestens forsvar og herunder sikre og støtte Nato-lande, der er naboer til Rusland og sikre neutrale landes ret til selvbestemmelse om alliancer. Det gælder også, hvis f.eks Finland og Sverige - meget forståeligt - ender med at søge om medlemskab af Nato. Det, har Rusland allerede advaret om, vil få alvorlige konsekvenser, men selvstændige lande skal selvfølgelig frit vælge, hvilke alliancer de vil være med i.

Et næsten enigt Folketing har vedtaget at sende danske styrker til de baltiske Nato-lande - Estland, Letland Litauen - som med rette frygter naboskabet med Rusland. Enhedslisten stemte imod. Tænk i den nuværende situation at sige nej til at styrke de fredelige, baltiske lande med dansk støtte. Tænk hvis Danmark og NATO svigtede, og Rusland blev fristet til at tage en bid af de baltiske lande - f.eks i områder med mange russere, som det skete i Ukraine i 2014 - ville Enhedslisten så sige til balterne: Det må I sørme undskylde!

Der er flot politisk sammenhold i Danmark omkring holdningen til Rusland. Men Enhedslisten står udenfor. Nu mindes vi om, at Danmarks Kommunistiske Parti - et af de mest Moskvatro kommunistpartier i Europa - var en del af grundstammen ved dannelsen af Enhedslisten. Man er ikke blevet klogere og vil have Danmark ud af Nato. Det vil glæde Putin!

O.D