Rengøring nødvendig efter åbning af ældgammel boks: Vinkelsliber lukker kirke

17. oktober 2020, 13.09

Den smukke, gamle middelalderkirke i Lihme fremstår uindtagelig med sine tykke mure. Også den gamle betonboks med kirkesølvet viste sig at være temmelig uindtagelig, da et låsefirma brugte mere end en arbejdsdag på at skære boksen op, fordi den var gået i baglås. Arkivfoto

Et stort og ærgerligt uheld er indtruffet i Lihme Kirke, som betyder, at programsatte gudstjenester nu må flyttes til andre kirker.

Lihme Kirke skal nemlig gennemgå en større rengøring, efter at en låsesmed har åbnet en ældgammel boks med en vinkelsliber inde i kirken.

Der var beton i boksens cirka 10-12 centimeter tykke væg. Og støvet herfra har givet et værre svineri og lagt sig i kirkerummet, da boksen blev åbnet med vinkelsliberen.

Der skal nu hyres professionelle rengøringsfolk ind.

Og rengøringen af kirken ventes at tage op mod en hel arbejdsuge.

»Vi bander aldrig i kirken. Det er godt. Ellers ville man ikke kunne komme frem for bandeord i hele Lihme,« skriver sognepræst Anne Røndal i et facebookopslag.

Til Skive Folkeblad forklarer sognepræsten for Rødding- Lem-Lihme-Vejby Pastorat, at den gamle boks med kirkesølvet var gået i baglås.

Derfor havde man anskaffet sig en ny boks til fremtidig brug.

Men for at få kirkesølvet ud af den gamle boks bag altertavlen blev en låsesmed tilkaldt.

Lihme Kirke havde egentlig troet og håbet, at det hyrede låsefirma enten kunne få boksen op på anden vis - eller i det mindste flytte boksen ud af kirken, inden man ligefrem begyndte at anvende en vinkelsliber.

Jess Sørensen, indehaver af Lås & Slå på Flyndersøvej fortæller, at boksen formentlig vejer mindst et halvt ton, og at der ikke er meget plads bag altertavlen.

- Den er ikke bare lige at flytte, siger han til Skive Folkeblad.

Det har taget over en arbejdsdag at få den genstridige boks skåret op.

Jess Sørensen fortæller, at en af hans ansatte har brugt 11 timer på opgaven, og en kollega har undervejs bistået ham med cirka fem arbejdstimer.

Jess Sørensen oplyser, at hans medarbejdere i første omgang forsøgte at manipulere boksens lås op.

Da det viste sig umuligt, så man ingen anden udvej end at tage en vinkelsliber i brug, hvis kirkesølvet nogensinde skulle komme ud af den gamle boks igen.

Ifølge Jess Sørensen havde hans medarbejder hurtigt afbrudt vinkelsliberen og spurgt nærmeste kirkepersonale, om man skulle fortsætte, da det stod klart, at arbejdet kom til at støve inde i kirken.

- Og man kan jo ikke dække et helt kirkerum af, siger Jess Sørensen

Meldingen fra kirkepersonalet var, at man skulle fortsætte, ifølge Jess Sørensen.

Kirkegårdslederen i Lihme henviser til menighedsrådsformand Margit Bisgård for en kommentar i sagen.

Skive Folkeblad har derfor talt med Margit Bisgård for at få hendes syn på hændelsesforløbet og låsefirmaets udlægning af sagen.

Margit Bisgård har imidlertid ingen kommentarer på nuværende tidspunkt. Hun er netop hjemvendt fra ferie og er slet ikke tilstrækkeligt inde i sagen til at kunne udtale lige nu, meddeler hun.

Gudstjenesten 22. oktober for konfirmander er nu flyttet fra Lihme til Rødding.

Og gudstjenesten 25. oktober er flyttet fra Lihme til Vejby.

Uheldet i Lihme sker samtidig med, at renoveringen af Lem Kirkes tag som bekendt er trukket længere ud end forudset.