Døde mink får lov at rådne op i container: »Jeg synes, det sejler«

14. november 2020, 10.42

Hvert tiende minut falder der en død mink ned i den bunke, der hele tiden vokser sig større foran containeren hos minkavler Peter Olsen i Møgelthorum.

18.000 mink på farmen blev slået ihjel mandag og onsdag i denne uge, da seks mænd fra Fødevarestyrelsen kom og sikrede sig, at samtlige mink på den smittede farm blev slået ned.

Men en enkelt container med døde mink er endnu ikke blevet afhentet fra Peter Olsens farm, og nu er minkene begyndt at gære og svulme op, så de ikke længere kan være i containeren.

- De vælter ud af containeren, fordi de er blevet så store og er ved at gå i forrådnelse. Der ligger døde mink og masser af blod over det hele, og det er lige til at tiltrække fugle, ræve og andre dyr. Det er virkelig ulækkert, og vi får også den ubehagelige lugt ind i vores stuehus og i vores tøj, siger Peter Olsen, der ikke giver meget for hele argumentationen omkring folkesundhed.

- Hvis man slår minkene ihjel for at sikre folkesundheden, hvorfor henter man så ikke de døde dyr, der er syge. Det giver ingen mening, siger Peter Olsen.

Han har flere gange haft ringet til kommunen, Fødevarestyrelsen og politiet.

Men svaret fra politiet, der på vegne af Fødevarestyrelsen står for at afhente de døde dyr, har blot været, at Peter Olsens døde mink ikke kommer i første række.

- Når jeg har ringet, har jeg fået at vide, at minkene i Nordjylland har første prioritet, og så må de smittede farme i resten af landet vente. Men det er altså ikke i orden, at de døde mink bare skal ligge sådan her, siger Peter Olsen.«

»Det sejler«

Sagen omkring Peter Olsens mink fik endnu en tilføjelse fredag, da Peter Olsen modtog et brev fra Skive Kommune.

I brevet stod der, at Skive Kommune skulle køre ud og tjekke, at der ikke er flere levende mink på farmen.

Og det undrer Peter Olsen.

- Det var Fødevarestyrelsen selv, der aflivede dem i denne uge. Fire af de seks mænd, der blev sendt hertil, var endda dyrlæger, så de må jo ikke stole på deres egne folk. Nu bruger de tiden fra kommunens folk, og jeg synes, det sejler, siger Peter Olsen.

Han ved endnu ikke, hvornår den sidste container med døde mink bliver fjernet.

Det var ikke fredag eftermiddag muligt at få en kommentar fra Fødevarestyrelsen.