Boliger med udsigt på vej: Gammel gård skal blive til huse

5. februar 2021, 14.08

De fleste af bygningerne på Sundgaarden er opført i 1825, men planer er at rive den gamle gård ned og opføre nye huse, der kan trække nye folk til området. Foto: Steen Don

Det er helt bogstaveligt, når initiativtagerne til et nyt boligprojekt siger, at de vil tiltrække folk til vandkanten. De vil nemlig bygge seks huse så tæt på fjorden, at det nærmest er hurtigere at snuppe en dukkert i bølgerne end at åbne for bruseren.

Det er aktieselskabet Sundgården med syv lokale erhvervsfolk bag, der har købt den gamle Sundgaarden i Sundsøre med ønske om at fjerne de gamle mursten og erstatte dem med nogle nye, som kan danne rammen om familier, par eller enlige, der vil bo på tæt på Limfjorden med gode muligheder for at vælge arbejdsplads i Skive Kommune eller på den anden side af sundet.

En af initiativtagerne er bedre kendt for at producere mælk på kartoner end for at bygge huse. Det er mejeridirektør Poul Pedersen, der selv bor nogle få kilometer fra Sundgården. Det var ham, der fandt

telefonnumrene i sin mobiltelefon på en stribe andre erhvervsfolk, da Sundgårdens nabo Ole Mark fra Brænderiet Limfjorden fortalte om sin idé.

- Egentlig syntes Ole, at det kunne være en god idé, at han skulle have lager derinde, men det fandt han en anden løsning på, og så opstod den her idé, fortæller Poul Pedersen.

En af dem, han ringede til, var Jens Ibsen, der er søn af en af Sallings store entreprenører gennem tiden, Ole Ibsen, og nu er direktør for Stenger & Ibsen Construction i Balling. Han kunne også sagtens se idéen i byggeriet.

- Vi gør det her, fordi vi har et ønske om at bidrage til udviklingen i vores lokalområde. Det er et ansvar, vi gerne vil være med til at tage for vores egn. Vi vil gerne være med til at se på, hvordan vi kan være med til at udvikle vandkantsdanmark og trække tilflyttere til Skive Kommune. Ikke kun til byen, men også derhen, hvor der er natur, kyst og et lokalsamfund med et rigt foreningsliv, siger Jens Ibsen.

Han håber, at Sundgården måske kan vise vejen til en boligform, der i fremtiden får folk til at flytte til egnen.

Det er samme håb og ønske, der driver Poul Pedersen til at involvere sig i projektet.

- Vi vil gerne have flere mennesker til Thise og Sundsøre. Det skal ikke være et olle-kolle dernede. Vi vil gerne tiltrække nogen, der kunne have lyst til at flytte til Skive-egnen, og som har lyst til at få dyppet tæerne i vandet. Vi vil gerne have, der flytter mennesker ind, som kan skabe endnu mere liv i området, siger Poul Pedersen.

Foreløbig er den gamle Sundgaarden købt, og erhvervsfolkene er ved at få lavet et prospekt på boligprojektet, men der er stadig mange usikkerheder om, hvordan det skal indrettes. Skal der være nogle fælles arealer for husene? Skal det være eje- eller lejeboliger? Og hvilket prisleje skal husene ligge i, når de er salgsklare? Det er noget af det, de næste måneder skal gå med at finde ud af.

- Og så må vi se, hvad vi kan få lov til af kommunen og erhvervsstyrelsen. Men vi vil gerne bygge nogle huse, som falder godt i med det øvrige byggeri og naturen, siger Poul Pedersen, der håber på, at der måske kan stå noget klart engang næste år.

Thise, Sdr. Thise og Sundsøre er i forvejen ved at gennemgå en områdefornyelse med Skive Kommune ved rorpinden.

- Det her er et godt projekt i forhold til den projektudvikling, der ellers er i gang. Med de her boliger kommer der til at ske noget i området, siger Poul Pedersen.

Den gamle gård ligger meget tæt på fjorden, og dermed må der formentlig også bygges nye huse, der ligger kystnært. Foto: Steen Don