Flot arbejde: Posthuset har fået en ny krone (galleri)

8. maj 2021, 06.12
1 af 6
Læs også

Det er tirsdag formiddag, og stemningen er intens på Træmuseet i Oddense.

Tiden er kommet, hvor Johannes K. Nielsen skal se det færdige resultat af den kongekrone, han har udskåret i egetræ.

70 timer og 10 forskellige stemmejern har Johannes brugt på det unikke snedkerarbejde, hvorefter kongekronen blev sendt en tur til København.

Her har virksomheden, Malermester Fini Halkjær & Søn, lagt sidste hånd på Johannes’ værk: Kronen er blevet malet og belagt med 24 karats bladguld.

Denne tirsdag formiddag ligger den færdige krone nu i en solid kasse, og Johannes K. Nielsen skal om et øjeblik se slutresultatet for første gang.

De andre gutter fra Træmuseet er der også.

Det samme er Martin Finderup, direktør hos Entreprenørfirma Kaj Ove Madsen A/S, der har henvendt sig til Træmuseet og spurgt, om de kunne løse den unikke opgave med at udskære en ny kongekrone til det renoverede posthus i Skive.

Og Træmuseets formand Sven Christensen vidste lige præcis, hvem der ville kunne løse den opgave: den pensionerede tømrer og snedker Johannes K. Nielsen, som - for det ikke skal være løgn - rent faktisk var ansat hos Kaj Ove Madsen inden pensionen. Et tilfældigt, men sjovt sammentræf.

Nu åbner Johannes den forede kasse.

Han har tynde, hvide handsker på hænderne, mens han løfter det øverste, beskyttende papir til side:

Dér ligger den!

Johannes mærker et lettelsens suk gennem kroppen. Kronen er, som den skal være.

Bagefter betror Johannes til Skive Folkeblad, at lige da han så kronen, vendte hans tanker tilbage til dengang projektet begyndte. Til dengang han kiggede på den store firkantede træklods og faktisk havde fortrudt, at han havde sagt ja til opgaven.

- Jeg var lige ved at opgive det hele, afslører Johannes K. Nielsen, da han tænker tilbage på de indledende manøvrer med snedkerarbejdet.

Det var tvivlen, der dukkede op: Rakte evnerne? Hvad nu, hvis han fik skåret for meget af og skulle starte helt forfra?

Men heldigvis opgav Johannes ikke.

Og tirsdag formiddag kom den endelige forløsning.

En lettet Johannes K. Nielsen kan konstatere, at den færdigdekorerede krone er blevet nøjagtigt, som han havde håbet på.

Det samme kunne de øvrige, begejstrede tilstedeværende på Træmuseet. Dagen har de set frem til, som var det juleaften.

- Jeg havde simpelthen glædet mig som et lille barn, siger Johannes K. Nielsen om afsløringen.

- Det var et stort øjeblik. Der var ikke et øje tørt!

Torsdag morgen inden butikkerne i Skives midtby åbnede kunne Johannes K. Nielsen så følge sit værk helt til dørs - eller rettere vægs.

Johannes K. Nielsen fik nemlig selv lov til at montere kronen på det gamle posthus’ renoverede facade.

Det skete under overværelse af 10-15 personer - blandt andet alle gutterne fra Træmuseet.

Den nye kongekrone erstatter den oprindelige, som var pilrådden. Men posthuset er trods alt også bygget tilbage i 1937.

Kronen er sat op på et underlag, bestående af to egetræsplader. Der er skruet seks-syv skruer på pladen bagfra.

Pladen er så sat op på posthuset facade ved at bore fire huller til stænger i rustfrit, som er sat fast med limanker. Pladen er skruet på med fire rustfri skruer, som derefter har fået fire propper på, drejet i teak på Træmuseet.

Der blev klappet da, Johannes havde monteret kronen oppe på facaden, og liften atter havde sat ham ned med fast grund under fødderne.

- Jeg var da stolt, siger han med smil i stemmen.

Johannes K. Nielsen oplyser, at Kaj Ove Madsen som tak for indsatsen har doneret et beløb til Træmuseet som en kærkommen hjælp til en ny udsugning i drejeværkstedet.

Tirsdag formiddag på Træmuseet: Johannes K. Nielsen åbner spændt kassen for at se det færdige resultat. Martin Finderup, direktør hos Kaj Ove Madsen, er mindst lige så spændt. I baggrunden til venstre ses Træmuseets formand, Sven Christensen. Foto: Lindy Jørgensen
Johannes K. Nielsen er her i gang med de sidste detaljer i kronen, som er udført i egetræ, inden den blev sendt til København. ?Arkivfoto: Steen Don
Johannes K. Nielsen og Martin Finderup kan konstatere, at malermester Fini Halkjær i København har ramt farverne spot on i forhold til det billede, som Johannes havde medsendt den dengang umalede krone. Foto: Lindy Jørgensen
Johannes K. Nielsen har hugget og skåret kronen ud med 10 forskellige stemmejern. Den oprindelige, pilrådne krone fra posthuset facade ses til højre i billedet. Johannes har brugt den som forlæg, da han skulle skabe den nye krone som erstatning for den gamle. ?Arkivfoto
Dette syn mødte Johannes K. Nielsen, da han åbnede kassen. Foto: Lindy Jørgensen
Kronen på malermesterens bord i København. Den er her malet færdig, men mangler at få bladguld på. Privatfoto