Affaldsforening arbejder på at få genbrugspladser åbnet igen

Udgivet:26. marts 2020, 15.42

Læsetid:2 minutter

Der er god plads på den nye genbrugsplads i Kåstrup. Men indtil videre bliver kun folk fra virksomheder lukket ind - og kun efter aftale. Arkivfoto: Jens Kristensen

Jens Kristensen
| jkr@skivefolkeblad.dk

Påsken plejer at være genbrugspladsernes helt store tid på året. Det er forår, og masser af mennesker skal have ryddet op og ryddet ud.

I år står de, der har brug for at komme på genbrugspladsen til og med påske, til at møde en lukket port. Det skyldes, at regeringen har valgt at forlænge corona-restriktioner foreløbig til og med påske for at minimere spredningen med coronavirus.

Men det forsøges at få genbrugspladser åbnet inden.

Hans Bloch, direktør for Nomi4s, der driver genbrugspladser i kommunerne Skive, Holstebro, Struer og Lemvig, oplyste i sidste uge i Skive Folkeblad, at man skal beskytte mod smitte med virus, hvor man kan, selv om risikoen for smitte på en genbrugsplads er beskeden. Han lagde vægt på, at adgang til genbrugspladser ikke er en kritisk funktion, der er nødvendig for at holde Danmark i gang under coronakrisen. Siden er restriktionerne på grund af virussen blevet forlænget.

Nu åbner Hans Bloch efter et online-møde onsdag for medlemmer af Dansk Affaldsforening for, at genbrugspladser kan åbnes, inden restriktioner bliver ophævet.

- Jeg vil gerne understrege, at det er politiet og Kommunernes Landsforening (KL), der har meddelt, at genbrugspladser ikke er en kritisk funktion for samfundet, og at de derfor skal holdes lukket. Vi kan godt se, der er et pres på at få dem åbnet. Derfor vil Dansk Affaldsforening forsøge at finde en løsning, så vi kan åbne genbrugspladser. Alle kan se, der er et problem. Spørgsmålet er, hvor kritisk det er for samfundet. Vi skal have en fælles løsning, og den skal godkendes af både KL og politiet, oplyser Hans Bloch.

- Det er ikke vores beslutning, at genbrugspladser skal være lukket. Vi vil meget gerne finde en løsning, som KL kan godkende. Det nytter næppe at åbne enkelte genbrugspladser, for så risikerer de at blive væltet omkuld af borgere. Det kan være, vi skal have Hjemmeværnet til at regulere trafik, så den ikke bliver for tæt, hvis man åbner genbrugspladser, før restriktionerne er blevet ophævet, siger Nana Winkler, konsulent hos Dansk Affaldsforening.

Forleden åbnede Nomi4s for, at virksomheder kan bruge genbrugspladserne, selv om de er lukket for offentligheden på grund af coronavirus. Virksomheder kan komme ind efter aftale. Det har ikke givet nogen stor trafik.

Læs også
<span>Livlig debat om lukning af genbrugspladser:</span> Lokalt læserbrev gik landet rundt <span>Livlig debat om lukning af genbrugspladser:</span> Lokalt læserbrev gik landet rundt
Læs også:
Livlig debat om lukning af genbrugspladser: Lokalt læserbrev gik landet rundt