Tre lokale byer får millioner af fond til projekter

Udgivet:29. oktober 2020, 08.41

Læsetid:3 minutter

I Fly vil man etablere en eventyrhave, der både skal give mulighed for at være rekreativ, aktiv og ikke mindst sammen. Privatfoto

Turit Skovborg
Journalist| ts@skivefolkeblad.dk

- Wow! Det er da fedt, og hvor er det vildt. Ej, hvor dejligt.

De overraskede udbrud står i kø, da formanden for Fly Borgerforening, Vibeke Kristoffersen, får at vide, at Nordea-fonden har besluttet, at landsbyen skal have 600.000 kroner til projektet »Fly Eventyrhave«. Det er et fælles projekt på tværs af flere af Flys foreninger.

Fly Eventyrhave har været på tegnebrættet noget tid, fordi borgerne gerne ville forvandle et engområde på 5000 kvadratmeter bag sportspladsen til et »eventyrligt uderum, hvor fællesskabet styrkes i aktiviteter for krop og sjæl,«, som borgerforeningen har formuleret det i ansøgningen til Nordea-fondens pulje »Her bor vi«.

Arealet skal kombineres af flere ting og aktiviteter. Der skal være et rekreativt samlingssted med fokus på naturen via en fælles frugthave med cirka 110 frugttræer, en terrasse, shelters og en bålplads. Der skal også være en såkaldt Pump Trackbane til mountainbikers, og så skal der være et kulturelt åndehul tæt på Jeppe Aakjærs fødegård. Det sker gennem etablering af Fabeltårnet, hvor der skal være alsang, udstillinger under åben himmel, taler og årets sankthansbål.

Eventyrhaven er primært tænkt til områdets børn, unge, voksne og ældre, men foreningerne forestiller sig også, at den kunne værd at besøge for andre, der blandt andet kan overnatte i de shelters, der skal være.

Hele projektet har et budget på 600.000 kroner og med bevillingen fra Nordea-fonden er Fly i mål med sin finansiering.

Fly er ikke den eneste landsby i området, der har høstet godt af fondsmidlerne. Også i Glyngøre har armene været strakt helt op over hovedet. Her har projektet med skabe et nyt byrum ved og oven på hallen fået en million kroner.

- Det er helt vildt, og nu skal vi have fundet ud af, hvad vi gør videre. Vi skal have fundet ud af, hvor langt vi er, og om vi allerede nu kan komme i gang med noget af det. Så vi er glade, men også lidt rundt på gulvet, siger Glyngøre Hallens formand, Jacob Jelsgaard.

Projektet omfatter blandt andet et plateau hele vejen rundt om hallen, hvor man får følelsen af at sidde i niveau med trætoppene.

Her kan man sidde og nyde tilværelsen, holde fællesspisning, dyrke yoga og mange andre ting, mens man rundt om hjørnet kommer til »byens gulv«, hvor der skal være mulighed for forskellige aktiviteter, der eksempelvis kan rette sig mod fitnessudøvere, opvarmning til cykelturen, stoppested for cykelturister, mødepunkt for et motionsløb eller lignende og måske et stop på en pilgrimstur på egnen.

På hallens sydøstlige side - ud mod Ringvejen - skal »byens trappe« etableres - et sted, der lægger op til fysisk aktivitet.

Hele projektet er på 6,2 millioner kroner, og med den nye million i kassen, er finansieringen tæt på at være i mål, fortæller Jacob Jelsgaard.

Der er dog en lille knast i forhold til, hvornår man kan gå i gang med anlægsfasen, for de økonomiske bevillinger fra Skive Kommune falder i etaper, så der i 2021 er sat 500.000 kroner af, og så har politikerne bebudet, at de måske vil bevilge yderligere 750.000 kroner i 2022. Hvis de penge kommer hjem, mangler der cirka 750.000 kroner mere til den fulde finansiering, vurderer han.

Også i Ryde er der grund til glæde efter den seneste uddeling fra puljen. Her har Ryde Stendis Beboerforening fået bevilget 957.250 kroner til at lave en totalrenovering af fællessalen i den gamle sognegård i Ryde.

I alt har fonden modtaget mere end 513 ansøgninger fra 471 småbyer. Det svarer til at samlet mere end hver tredje mindre bysamfund har søgt Her bor vi-puljen, og det får Nordea-fonden til at lægge ekstra 8 millioner kroner oven i den 60 millioner kroners pulje, der var i forvejen.

- Vi er overvældede og også overraskede over den store interesse. Samlet set har vi modtaget ansøgning fra mere end hver tredje landsby og mindre bysamfund i landet. Det understreger, den fornemmelse vi havde i forvejen: at de små bysamfund formår at løfte i flok for at realisere deres drømme, siger direktør Henrik Lehmann Andersen fra Nordea-fonden, der støtter gode liv.

Mere interessant læsning

Lokalt

Se flere

Mest læste på Skive Folkeblad

Af samme forfatter

Se flere

Seneste nyt

Se flere