GreenLab Skive bliver testzone: Friere rammer til afprøve og udforme fremtidens energi

7. maj 2021, 06.43

Som led i en særlig testordning bliver de undtaget fra nogle af de nuværende regler på området. Arkivfoto.

GreenLab Skive og Brande Brint er blevet udpeget som Danmarks to første testzoner for nye måder at arbejde med energi.

Det betyder, at Brande Brint og GreenLab Skive nu får friere rammer til at afprøve og udforme fremtidens grønne energiløsninger. Det sker som led i en særlig testordning, som undtager dem fra nogle af de nuværende regler på området.

For at Danmark kan blive et grønnere samfund, er der brug for nytænkning og innovation på energiområdet. Det kræver en løbende justering af de gældende regler, der sikrer de bedste vilkår for virksomhederne. Brande Brint og GreenLab Skive undtages som de første fra en række af de nuværende regler og bestemmelser på energiområdet. Dermed kan virksomhederne indhente erfaringer, som kan bruges til at optimere lovgivningen.

- Vores ambition er, at Danmark skal have det mest fleksible og velintegrerede energisystem i Europa. Det skal GreenLab Skive og Brande Brint være med til at bidrage til, nu hvor vi giver dem friere rammer til at udvikle fremtidens grønne energiløsninger. De vigtige erfaringer, virksomhederne gør sig, skal være med til at sikre vores position inden for grønne energiformer som for eksempel Power-to-X, siger klimaminister Dan Jørgensen (S).

Power-to-X går ud på at omdanne energi fra sol og vind til energi, som kan lagres og for eksempel bruges til transport. Etablering af et Power-to-X-anlæg i GreenLab Skive skal i gang i år.

Hos GreenLab Skive arbejder en gruppe af grønne virksomheder målrettet på at udvikle Power-to-X. Det bliver det første sted i verden, hvor et storskala Power-to-X-anlæg kommer i drift.

- Power-to-X kan blive Danmarks næste »vindeventyr«. Ikke alene kan teknologien bidrage med CO2-reduktioner på sigt i Danmark, det har også potentialet for at blive en væsentlig eksportvare – både i forhold til teknologi og knowhow, Dan Jørgensen.

Energistyrelsen har gjort GreenLab Skive og Brande Brint til såkaldte regulatoriske testzoner, hvorfra de over en årrække kan udføre deres demonstrationsprojekt.

Energistyrelsen vil følge udviklingen i de to testzoner, samtidig med at der fortsat er åbent for nye ansøgninger om at blive testzone for fremme af grøn energi.

Indlæser debat...