Grønt lys for Kåstrup-vindmøller: »GreenLab er på vej til at blive et guldæg«

Udgivet:27. maj 2020, 20.38

Læsetid:2 minutter

Sådan kommer de 12 vindmøller til at se ud set fra Lyby Kirke, viser en visualisering fra 2019.

Det var ikke en hvilken som helst lokalplan, som Skive Byråd tirsdag aften havde på sin dagsorden.

Det var lokalplan nr. 276 for vindmøller og solceller, der betegnes som »en afgørende forudsætning for realiseringen af visionen for GreenLab, hvor grøn energi fra vind og sol betyder, at alle partnere kan levere bæredygtige produkter gennem en grøn produktion, der også giver vækst og nye arbejdspladser«.

Det blev et byråd på 24 personer, der stemte om planen, for tre politikere blev erklæret inhabile.

Borgmester Peder Chr. Kirkegaard (V), Hald og Bente Østergaard (S), Roslev, er bestyrelsesmedlemmer i GreenLab, mens Arne Bisgaard er formand for en kreds af landmænd, der som medejere af GreenLab Skive Biogas skal modtage strøm fra vindmøller og solcelleanlæg.

Samtidig blev der også udtrykt forståelse for de borgere, der nu får de nye, store vindmøller tæt på deres hjem.

De har efterspurgt en forståelig forklaring på, hvorfor den grønne strøm, GreenLab Skive har brug for, ikke lige så godt kan komme fra for eksempel havvindmøller.

- I et eller andet omfang har jeg ondt af naboerne, men GreenLab er på vej til at blive et guldæg. Derfor er det oplagt at sige til lykke til os allesammen, selv om der er nogle, jeg føler med, sagde den radikale Bent Dyrberg, Skive.

Heller ikke Anders Bøge (SF), Lihme, mente, at afgørelsen havde været nem.

- Jeg stemmer for, selv om mange vindmøller på et lille område vil genere borgerne. Vi har arbejdet for at bringe skyggekast ned til et minimum, og vi har lyttet til borgerne. Det skal vi blive ved med, men jeg vil ikke benægte, at det er svært, siger Anders Bøge.

Socialdemokraten Jan D. Andersen betegnede det som »dybt beklageligt« for de berørte borgere.

- Som politiker er man af og til tvunget til at træffe svære valg, slog han fast.

Skive-Listens Per Jeppesen, Skive, hæftede sig ved, at der var skaffet »en rimelig god kompensation« til de naboer, der kommer i klemme.

- Jeg forstår dem godt, og derfor kan det lyde kynisk for dem, der har deres hjem i området. Men GreenLab bliver så stort for de kommende generationer af borgere, at vi simpelthen er nødt til at sige »dét vil vi«, vurderede Per Jeppesen.

Læs også
<span>Kåstrup-selskab advarer mod placering:</span> Vindmølle tæt på biogas kan være livsfarlig <span>Kåstrup-selskab advarer mod placering:</span> Vindmølle tæt på biogas kan være livsfarlig
Læs også:
Kåstrup-selskab advarer mod placering: Vindmølle tæt på biogas kan være livsfarlig