112

Fire syrere accepterede ikke bortvisning: Unge skaber utryghed på biblioteket

Udgivet:23. januar 2018, 11.40

Læsetid:3 minutter

Dina Fra fra Spøttrup måtte mandag aften agere vagt, da bortviste drenge forsøgte at komme ind på biblioteket efter åbningstid. Foto: Steen Don

Pauli Vendelbo
Journalist

5 år siden

Dina Fra, Spøttrup, var mandag aften taget ind til biblioteket i Skive for at aflevere og låne nogle bøger.

Men da hun kom, kunne hun se, at bibliotekspersonalet stod og skændtes med en gruppe unge, syriske drenge ude foran indgangen.

Drengene var i løbet af eftermiddagen blevet bortvist fra biblioteket, og de havde fået besked på, at de ikke måtte komme der mere den dag.

- Specielt den ene af dem spiller ofte op, provokerer personalet og er grov i munden. Han har ingen respekt for voksne mennesker, og de var blevet smidt ud, fordi de larmer for meget. Vi har ofte fået kommentarer fra andre brugere omkring de unge drenge, og mandag blev det for meget, siger Ejvind Mikkelsen, der er formidlingschef hos Skive Bibliotek.

Men drengene ville ikke acceptere, at de ikke måtte spille mere computer den dag, og da personalet var taget hjem, forsøgte drengene at komme ind via familiemedlemmers sygesikringskort, da deres egne var blevet spærret.

Det opdagede Dina Fra og en anden kvinde, og de forsøgte at holde drengene ude af biblioteket.

- Det var en ubehagelig situation, for de ville slet ikke høre på, hvad vi sagde. Så vi var nødt til at agere som vagter, for vi vidste, at de ikke måtte komme ind. Den største af dem var meget aggressiv, og han sagde, jeg skulle holde min mund, mens han bare grinede af mig, fortæller Dina Fra.

Det var først, da Dina Fra ringede til politiet, at drengene fandt ud af alvoren, og der var kun to af dem tilbage, da politiet kom.

Dina Fra reagerede, som hun gjorde, fordi det langt fra var første gang, at hun har oplevet, at unge drenge er kommet ulovligt ind på biblioteket, efter personalet er taget hjem.

Og Ejvind Mikkelsen erkender, at biblioteket i øjeblikket har problemer med en gruppe unge drenge, der ikke viser den fornødne respekt for andre, når de er på biblioteket.

- Nu blev politiet indblandet i den her sag, men vi bliver også nødt til at følge op på det, for det har stået på gennem længere tid. Og vi skal have taget kontakt til SSP og Skivehus Skole, hvor der er modtageklasser, for nu må der være nogen, der kan komme i kontakt med de her unge flygtninge, siger Ejvind Mikkelsen.

Bibliotekschef Kristine Ledet ved godt, at de unge syrere kommer på biblioteket, fordi de mangler noget at lave i deres hverdag. Og derfor er det også svært for hende helt at udelukke dem.

- De må meget gerne være her, hvis de bare kan opføre sig ordentligt. Og jeg ved godt, at de kommer op at køre, når de spiller computerspil, og derfor overvejer vi også, om vi skal lave en ombygning i vores børnebibliotek, så de kan sidde og spille i et lukket glasrum, så de ikke generer andre, siger Kristine Ledet.

Skive Bibliotek har tidligere haft problemer med unge under 15 år, der loggede sig ind med andre id-kort, og opdager biblioteket det, bliver kortene spærret.

I forhold til episoden mandag aften vil Skive Bibliotek give de unge drenge en straf, så de får karantæne i et stykke tid.

- Der er desværre ikke andet, der hjælper. Vi har forsøgt at snakke med dem mange gange, men det har ikke hjulpet, siger Kristine Ledet.

Tilbage hos Dina Fra har situationen ikke sat sig voldsomt i hende. Hun håber bare, at alle i fællesskab kan være med til at løse problemerne.

- Jeg er ikke bange for at komme på biblioteket om aftenen, men jeg frygter, at biblioteket bliver så træt af de her unge mennesker, at de vælger at lukke for adgangen om aftenen. Og det vil jeg være ked af, siger Dina Fra.

Bibliotekschef Kristine Ledet og formidlingschef Ejvind Mikkelsen står her ved de computere på børnebiblioteket, hvor primært unge syrere larmer meget. Foto: Steen Don