Behandl Bent Dyrberg ordentligt

"Bent Dyrberg har nogle hårde dage lige nu. Det har hele familien nok. Men lur mig, om ikke Bent har noteret sig, hvem der har ramt ham hårdest," skriver Jesper Elbæk.

28. november 2017, 12.45

Det er næppe gået nogens næse forbi, at der var kommunalvalg tirsdag 21. november. Venstre og Dansk Folkeparti kunne tilsammen »kun« tælle til 13 - ét mandat for lidt til flertal - og forhandlede derfor en aftale hjem med Det Radikale Venstres spidskandidat Bent Dyrberg, som var tungen på vægtskålen med sit partis ene mandat.

Efterfølgende har Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Skive-Listen været voldsomt ude med riven efter Bent Dyrberg. Både på valgnatten, hvor jeg var med hele vejen til kl. 03.01, og dermed var nærmeste vidne til de overfusninger, Bent var udsat for af førnævnte. Men i særdeleshed også på facebook, hvor hetzen nærmest har været umenneskelig.

Tillad mig at være så kedelig at bringe nogle facts på bordet.

• Fact 1: De Radikale Venstre og Socialdemokraterne havde indgået et teknisk valgforbund. Der forelå ingen aftale om, hvem man ville pege på som borgmester. Hvis dette ikke er korrekt, så ser jeg gerne beviset fra Liste A, men siden det ikke er fremkommet en uge efter valget, så findes sådan en aftale næppe. Fakta er bare, at Bent Dyrbergs mandat kom i hus med hjælp fra sølle 20 socialdemokratiske stemmer.

• Fact 2: Havde »den ensomme mammut« Erik Mortensen, tidligere Dansk Folkeparti, til dette valg opstillet på sin egen liste, været med i valgforbundet med de øvrige liberale partier, så var De Radikale aldrig kommet ind, for så havde det borgerlige valgforbund selv kunnet tælle til 14.

• Fact 3: Hvis ikke Det Radikale Venstre og Socialdemokraterne havde haft det tekniske valgforbund, så var det 14. mandat gået til Venstre i stedet for De Radikale, og Venstre havde således haft flertal alene sammen med Dansk Folkeparti.

• Fact 4: Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre havde som de eneste peget på Peder Christian Kirkegaard (V) som borgmester, da valgresultatet og mandatfordelingen forelå. Derfor var det helt åbenlyst, at dén konstellation skulle trykprøves først. Skive-Listen eller Socialistisk Folkeparti havde ikke tilkendegivet deres synspunkt vedrørende borgmesterkandidat, og Socialdemokraterne havde jo deres egen borgmesterkandidat i Peder Christensen.

• Fact 5: Ja, Bent Dyrberg skulle nok for en god ordens skyld have snakket med Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Skive-Listen på valgnatten. Dyrberg undskylder det med sygdom, hvilket jeg ved med sikkerhed er rigtigt, idet han decideret blev sendt hjem fra det valgsted, hvor han var tilforordnet. Maveonde var årsagen, flere detaljer skal jeg spare læserne for.

• Fact 6: Bent Dyrberg er tidligere medlem af Venstre, og generelt er Det Radikale Venstre i Skive nok mere blå, end de er røde. I hvert fald pegede Ditte Staun og Poul Erik Christensen også på en borgerlig borgmester (Flemming Eskildsen) ved kommunalvalget i 2009.

• Fact 7: Da Bent Dyrberg vikarierede for Ditte Staun i byrådsarbejdet i 2014, da tog Venstre en lettere diffus Bent til sig og indlemmede ham i hele budgetprocessen.

Lige fra de indledende møder i Venstres egen gruppe og til de afsluttende forhandlinger til budgetseminaret. Det har Bent nok ikke glemt.

Jeg skal holde mig for god til at komme med eksempler på, hvem der har sagt hvad om Bent Dyrberg siden valgnatten. Men det har ikke skortet på fordømmende kommentarer, heller ikke fra nuværende byrådsmedlemmer eller partiformænd/kvinder, som jeg - på trods af divergerende trosretning inden for politik - har haft stor respekt for. Den respekt er mindre nu.

Hvordan tror I Bent Dyrberg har det lige nu? Tror I det er fedt at blive svinet til og kaldt både det ene og andet i Skive Folkeblad, på facebook og i andre medier? Hvordan tror I Bents kone Mette tager det her? Eller børnene for den sags skyld? Det er ikke ordentlighed, det her.

Jeg kender Bent Dyrberg rimeligt godt. I starten af denne valgperiode vikarierede jeg for en kræftramt Ditte Staun (Radikale) som udvalgsformand i Kultur- og Fritidsudvalget, hvor jeg ellers »kun« har været næstformand. Bent Dyrberg var inde som suppleant for Ditte og overtog på et tidspunkt også »min« formandspost. Måske fordi De Radikale manglede et sted at tale fra. Måske fordi jeg fyldte for meget. Det er i princippet underordnet, for Bent gjorde det fantastisk godt i både udvalgsarbejdet og på byrådsmøderne.

Det samme gør han i Skive Vands bestyrelse, hvor jeg er bestyrelsesformand, og hvor Bent er forbrugervalgt bestyrelsesmedlem. Bent er altid forberedt. Bent er altid saglig. Bent tænker altid på andre - i dette tilfælde forbrugerne - før sig selv. Bent er fantastisk at have til bords til bestyrelsesmøderne. Også selv om han ikke spiser rullepølsemadderne, han er jo vegetar.

Bent Dyrberg har også imponeret mig til flere af vælgermøderne, hvor han - ud over at være enormt veltalende - også har været rigtig godt forberedt. Han ved utroligt meget. Jeg gider ikke spille Trivial Pursuit med Bent, selv om jeg ikke selv er helt tabt bag en vogn. Det virker tilmed til, at Bent er en rigtig dygtig politiker. Men lad mig afslutte med et sidste fact.

• Fact 8: Bent Dyrberg har nogle hårde dage lige nu. Det har hele familien nok. Men lur mig, om ikke Bent har noteret sig, hvem der har ramt ham hårdest. Er det skrevet bag øret? Sandsynligvis. Vil Bent samarbejde med de personer? Næppe. Har de nævnte partier lavet et klokkeklart selvmål? Helt sikkert. Og tilmed blameret sig over for hele Skive Kommunes befolkning. Der er heldigvis først valg om fire år igen …

Men Bent. Du rejser dig igen. Jeg kender dig. Du er stærk nok til at stå det her igennem. Vi er meget forskellige vi to. Mest fordi du ikke spiser kød … Men du er en fremragende politiker, og jeg glæder mig til at følge dig de næste fire år. Fra sidelinjen, jovist. Men alligevel.

Med venlig hilsen

Jesper Elbæk,

afgående byrådsmedlem

(V),

Viborgvej 326,

7840 Højslev