Træerne svækkede efter tørke: Skovejer advarer mod invasion af barkbiller

20. marts 2019, 06.35

Barkbiller kan angribe også sunde træer, hvis de angrebne træer ikke bliver fjernet i tide. Foto: Ritzau Scanpix - indsat foto: Uwe Zucchi/dpa/Ritzau/Scanpix

Skive Kommunes skove slap pænt gennem sidse års knastørre sommer, og meget tyder på, at de stærke nok til den kommende sommer.

Det konstaterer Skive Kommunes stadsgartner Kent Alex Larsen.

Han har fået kigget skove efter, fordi en privat skovejer henvendte sig til ham.

Skovejeren oplyste, at 40 af alle nyplantede træer i hans plantage døde som føle af sidste sommers tørke.

Men tørken svækkede også andre træer, og det gjorde dem modtagelige for angreb af barkbiller. Endnu en tør somme kan betyde et stort tab, fordi barkbiller ødelægger grantræer. Det er vigtigt, at man fjerner træer, som er svækkede og angrebet af biller for at forebygge, at sunde træer også bliver angrebet.

Barkbiller foretrækker normalt døde eller svækkede træer, men er der mange af dem, kan de også tage fat på sunde træer.

Plantageejeren har opfordret Skive Kommune til at være opmærksom på bille-invasion i kommunens skove, da en invasion kan sprede sig til naboplantager.

- Vi har i Skive Kommunes skove stort set ingen rødgraner, som barkbiller især går i, og de få, vi har, er sunde og raske. Vi har ingen træer, som udgør nogen fare i forhold til barkbiller, fortæller Kent Alex Larsen.

Skive Kommune rydder jævnligt op i kommunens skove. Netop rødgraner er blevet fjernet, fordi de er sårbare over for tørke.

- Vi er da spændt på at se, hvordan træer i Skive Kommunes skove udvikler sig i år efter tørken sidste sommer. De fleste træarter plejer at komme sig efter sådan en sommer, fortæller Kent Alex Larsen.