Mor er ikke skræmt af mange tosprogede: »Aakjærskolen er et tilvalg for mig og min datter«

Udgivet:15. august 2018, 13.23

Læsetid:3 minutter

Onsdag morgen mødte Carolina ind til hendes tredje skoledag. Hun nyder skolelivet på Aakjærskolen, fortæller hendes mor, Christina Søndergaard. Foto: Pauli Vendelbo

Pauli Vendelbo
Journalist| pv@skivefolkeblad.dk

5 år siden

Mens flere forældre kort før skolestart valgte at flytte deres børn til andre skoler end Aakjærskolen på grund af en stor koncentration af tosprogede elever, har andre forældre til elever i 0. klasse valgt at blive og være med til at løfte opgaven sammen med skolen.

Det gælder blandt andre for Christina Søndergaard, hvis datter, Carolina, netop er begyndt sit skoleliv på Aakjærskolen.

- Vi forældre omkring 0. klasse er alle ressourcestærke, og jeg føler et ansvar for at indgå i det samarbejde mellem skole, lærere og forældre, der er nødvendigt for at løfte opgaven. Og jeg vil se et problem, før jeg tror, der er et, siger Christina Søndergaard, der også er blevet valgt til det forældreråd, der allerede er blevet dannet for 0. klasse.

I tirsdagens udgave af Skive Folkeblad gav en mor udtryk for, at hendes bekymringer var blevet for mange i forhold til, om hendes søn ville trives både socialt og fagligt i en klasse med 50 procent tosprogede.

Og hvis man skal tro en nylig artikel og analyse i Jyllands-Posten, så har moren og de andre forældre noget at have deres bekymringer i på den længere bane.

Analysen, der er lavet af den samfundsøkonomiske tænketank Kraka, viser, at børn har udsigt til en betydeligt lavere løn som voksne, hvis mere end 15 procent af deres klassekammerater har ikke-vestligt statsborgerskab.

Det faglige synspunkt havde flere brugere af Skive Folkeblads Facebook-side også en kommentar til i løbet af tirsdagen.

»Jeg er selv vokset op i København på en skole, hvor godt 50 procent var tosprogede. Da jeg i 8. klasse skiftede til Balling skole, gik det op for alle, hvor håbløst bagud vi var, og der blev sat massivt ind for at rette op på den manglende læring. Mine børn ville heller ikke få lov at gå i en klasse med 50 procent tosprogede...«, skriver Betina Nielsen.

Men samme bekymringer har Christina Søndergaard slet ikke.

Der skal være en betydelig højere procentdel af tosprogede elever, før hun bliver bekymret.

- De eneste bekymringer, jeg har haft på mit barns vegne op til skolestarten, var, at jeg kunne se, at andre forældre flyttede deres børn. I min optik gør det jo bare problemet større, og jeg har følt mig magtesløs, da jeg bare har kunnet se til, at Carolinas klassekammerater forsvandt en efter en. Og det skete, uden vi vidste, om der ville være et reelt problem, siger Christina Søndergaard og tilføjer.

- Jeg er slet ikke nervøs, da vi forældre, som har valgt at blive, står sammen i samlet flok. Det er netop vores styrke, at vi alle er klar på at se udfordringen i øjnene og løse de udfordringer, der måtte komme hen af vejen - i fællesskab og på tværs af sprog og kulturer. Derudover ved jeg, at Aakjærskolen er sindssygt dygtige til at imødekomme elever med sociale og faglige udfordringer. De omfavner de børn, der er, siger Christina Søndergaard.

Så længe at procentdelen af de tosprogede elever ligger omkring de 50 procent, mener Christina Søndergaard ikke, at der er et problem.

- Vi skal nok helt op på 60-70 procent, før jeg ville overveje at flytte mit barn. Andre kulturer skræmmer mig ikke, og når min datter går på Aakjærskolen, er det et klart tilvalg fra min side, siger Christina Søndergaard.

Og Christina Søndergaard deler heller ikke andre forældres bekymringer om problemer omkring det sociale.

- Vi opsøger andre kulturer, når vi rejser på ferie. Så vi skal bare være glade for, at andre kulturer også kommer til os, siger hun.

Efter fem forældrepar - hvoraf to er tosprogede - har trukket deres børn ud af 0. klasse på Aakjærskolen, er der nu 26 elever tilbage, hvoraf de 12 er tosprogede. Gennemsnittet for alle skolens klasser ligger på 26-27 procent.

Dermed er Aakjærskolen den skole i Skive Kommune, der har den største koncentration af tosprogede elever.

Læs også
<span>Forældre fravælger lokal skole:</span> Halvdelen af O.klasse er tosprogede <span>Forældre fravælger lokal skole:</span> Halvdelen af O.klasse er tosprogede
Læs også:
Forældre fravælger lokal skole: Halvdelen af O.klasse er tosprogede