Leder: Løkke klar til valg

15. september 2021, 10.19

Foto: Steen Don

Der har været lidt stille et stykke tid omkring Lars Løkke Rasmussen og hans nystiftede parti, Moderaterne. Men i dag kom så meldingen om, at partiet har indsamlet mere end de 20.182 vælgererklæringer, der er nødvendige for at komme på stemmesedlen.

Så Moderaterne er klar til næste folketingsvalg, der senest kommer om godt halvandet år. Det er jo ikke sådan, at der blandt vælgerne fornemmes et udtalt behov for flere partier på Christiansborg, men omvendt er der grund til at tro, at Moderaterne med Løkke i spidsen vil klare spærregrænsen på to procent og dermed blive en del af det parlamentariske liv.

Lars Løkke Rasmussen har stadig en vis gennemslagskraft, og det skal i øvrigt blive spændende at se, hvem han kan tiltrække som kandidater for Moderaterne. Han har brug for nogle markante profiler, så partiet ikke opfattes som en enmandshær.

Det skal også blive interessant at høre mere om partiets politik, og hvordan den vil adskille sig fra andre borgerlige partier. Løkke er optaget af at være på midten og samarbejde bredt, og det er fint nok, men der skal også være konkret politisk indhold.

Moderaterne kan også få betydning for, hvem der bliver statsminister efter næste valg. Efter en periode med stor opbakning til Mette Frederiksen og Socialdemokratiet er det gået tilbage, så partiet er tilbage på niveauet fra seneste valg. Venstre taber stemmer, men de konservative og Nye Borgerlige går frem, så der kan blive et tæt opløb mellem en borgerlig statsministerkandidat - formentlig Søren Pape (K) - og Mette Frederiksen.

Det må forventes, at Moderaterne især får stemmer fra andre borgerlige partier, men der kan også være S-vælgere eller radikale vælgere og tidligere sofa-vælgere, der får lyst til at støtte det nye parti. Og det kan gøre statsministervalget endnu mere spændende.

Moderaterne vil få svært ved at pege på andet end en borgerlig statsministerkandidat, men det kan blive til en høj pris. Lars Løkke Rasmussen kender »spillet på Christiansborg«, og han har slet ikke kunnet se sig selv i en rolle uden for politik efter det dramatiske brud med Venstre.

Netop Venstre vil naturligvis blive ekstra hårdt ramt af Lars Løkkes melding om, at Moderaterne er klar til næste valg. Når en tidligere statsminister og partiformand stiller op for et nyt parti, så er det opskriften på et nyt problem for Jakob Ellemann-Jensen og Venstre.

Det er op ad bakke for Venstre, der som bekendt har mistet flere profiler - herunder Inger Støjberg, som stadig har til gode at fortælle om sin politiske fremtid. Det vil hun gøre efter rigsretssagen. Og Venstre kan i meningsmåling efter meningsmåling se på, at de konservative har overtaget den borgerlige førertrøje.

På længere sigt er det svært at tro, at Moderaterne vil bide sig fast i dansk politik. Det er meget et Lars Løkke projekt, og vælgernes syn på ham er svingende. Men her og nu og frem til og med næste valg tilfører det nye parti ekstra spænding om resultatet af næste folketingsvalg og den efterfølgende regeringsdannelse.

O.D.

Indlæser debat...