Leder: Så svigtede dømmekraften igen...

24. november 2021, 10.31

Ole Dall.

S-regeringens handlinger og svigtende dømmekraft omkring mink-og sms-skandalerne bliver en stadig større belastning - nu også for støttepartierne SF og Enhedslisten.

Seneste »sag« er oplysningen om, at det var regeringen, der selv valgte, at man skulle vente til dagen efter kommunalvalget med at oplyse, at det ikke var lykkedes at genskabe de mange slettede sms-beskeder sendt af statsminister Mette Frederiksen og flere topfolk i Statsministeriet.

Det vakte opsigt, at oplysningen kom lige dagen efter valget. Justitsminister Nick Hækkerup (S) gav en forklaring om, at hans ministerium fik materialet i forsejlede kuverter fredag før valget. Så blev der aftalt et møde mandag - dagen før valget - med Mink-kommissionen, der har været meget interesseret i eventuelt genskabte sms-beskeder, og bisidderne i sagen, som skulle gennemgå det med deres klienter. Og Hækkerup konstaterede, at det var en proces, der var aftalt med Minkkommissionen.

Men heldigvis er Minkkommissionen ikke nogle nikke-dukker. Kommissionen har fastslået, at der mandag morgen, dagen før valget, blev holdt møde mellem kommissionen, Justitsministeriet og bisidderne for blandt andre Mette Frederiksen. Og ifølge Minkkommissionens folk var det op til de enkelte at vælge, hvornår man åbnede kuverterne og offentliggjorte resultatet. Og det var altså et ret »enkelt« resultat om, at det ikke var lykkedes at gendanne nogen af de sms-beskeder, som blandt andre Mette Frederiksen og departementchef i Statsministeriet, Barbara Bertelsen. havde slettet via en automatisk slette-funktion efter 30 dage.

Det var en praksis, som end ikke topministre som udenrigs-og justitsministeren har praktiseret.

Ifølge Mette Frederiksen skete det af »sikkerhedshensyn«, men det var departementchefen - og ikke f.eks efterretningstjenesten - der havde anbefalet statsministeren at slette løs...

Med Mink-kommissionens opklarende oplysninger, står det lysende klart, at Mette Frederiksen og Statsministeriet allerede mandag i sidste uge - dagen før kommunalvalget - kunne have fortalt offentligheden, at det ikke var muligt at gendanne sms-beskeder. Men valgte at »putte« med oplysningen indtil dagen efter valget.

Formentlig var Mette Frederiksen bange for, at en sådan oplysning dagen før valget, ville koste Socialdemokratiet stemmer, og i stedet for at tænke, at offentligheden havde et naturligt ønske om åbenhed og oplysning, valgte hun altså at tænke på magt-og partiinteresser ved at »gemme« oplysningen til dagen efter valget. Men hermed undervurderer statsministeren jo også vælgerne, som jo nu bagefter kan se, at der er nye mangler i dømmekraft og troværdighed hos statsministeren.

»Man skal holde op med at grave, når man står i et hul. Det råd vil jeg gerne give regeringen«, siger SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, og Enhedslistens Peder Hvelplund kalder det »elendig prioritering og elendig dømmekraft fra regeringens side«.

Hele forløbet bliver også ekstra grotesk med tanke på, at Mette Frederiksen på valgaftenen afviste, at sms-sagen skulle være årsag til, at Socialdemokratiet generelt havde et dårligt kommunalvalg. I stedet henviste hun til »lokale forhold«, hvad er ikke var smukt i forhold til aktive socialdemokrater rundt i landet. Og dagen efter valget ville Mette Frederiksen så alligevel ikke afvise, at sms-sagerne kunne have skadet S. Det var så samme dag, som hun valgte, at det skulle fortælles, at det ikke var muligt at genskabe hendes mange slettede sms-beskeder...

O.D.

Indlæser debat