Hvad er en sygeplejerske? Hvad er hun værd?

15. september 2021, 10.18

Ellen Bye Jensen forstår godt, hvorfor sygeplejerskerne er utilfredse. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

LØNFORHOLD En sygeplejerske i dag er noget ganske andet end hun var tilbage i 1969, da den famøse tjenestemandsreform blev gennemført.

Dengang var en sygeplejerske en ugift frøken, måske ikke ligefrem kaldet til faget, men med forventninger til hende, om at stå til rådighed 24-7. Familieliv, mand og børn var ikke foreneligt med arbejdet.

Kvindernes oprør i 70’erne indledte kampen for ret til familie, børn, job og karriere. OE-forhandlingerne måtte derfor i de år fokusere på forbedring af ulempetillæg, barselsorlov og omsorgsdage til syge børn, hvis det skulle lykkes, at tiltrække datidens unge kvinder (for sygeplejersker var og er kvinder også i dag) til faget. Måske derfor forsømte man fokus på grundlønnen.I den aktuelle konflikt har fokus været på lønnen. Det er svært at få at vide, hvad en spl. egentlig tjener. Ulempetillæggene skal til, fordi sygeplejerskers børn eller øvrige familie ikke passes i de pasningsinstitutioner, som vi har oprettet gennem udbygningen af velfærdssamfundet, på tider, hvor sygeplejersker har behov for pasningstilbud. Hvilket i øvrigt også gælder andre kvinde-dominerede faggrupper. Det er ikke gratis at få passet børn på »skæve tider« og bedsteforældrene er jo blevet opfordret til at blive længere på arbejdsmarkedet, så de er ikke til rådighed.

Derfor ulmer uroen fortsat i sygeplejerskegruppen. Derfor vælger mange sygeplejersker deltidsjob som en udvej for at få arbejde og familieliv til at hænge sammen. Sygeplejersker og andre såkaldte »servicefag« har ikke kunnet passe jobbet hjemmefra under COVID-epidemien. Derfor føler sygeplejerskerne sig ikke anerkendt, når de skal udvise fleksibilitet og møde op på job med kort varsel.

Jeg synes, det er indlysende logisk, hvorfor sygeplejerskerne stadig er utilfredse.

Indlæser debat...