Rusland vil forbyde valg af Navalnyj-støtter til parlamentet

18. maj 2021, 17.40

Aleksej Navalnyj afsoner i øjeblikket en fængselsdom. Nu ser det ud til at blive forbudt at stille op til valg i det russiske parlament, hvis man støtter den fængslede oppositionsleder (Arkivfoto).

Det bliver tilsyneladende forbudt at stille op til valg til Ruslands parlament, hvis man er allieret med oppositionsleder Aleksej Navalnyj.

Det er i hvert fald indholdet i en lov, som det russiske parlament tirsdag har taget første skridt mod at vedtage.

Loven forbyder medlemmer af "ekstremistiske" organisationer i at blive valgt til Ruslands parlament. Den er målrettet tilhængere af Navalnyj, der anses som værende præsident Vladimir Putins mest fremtrædende kritiker.

I det russiske underhus blev loven tirsdag stemt igennem efter første gennemlæsning med stemmerne 293 for og 45 imod.

Nu venter yderligere to afstemninger i underhuset, inden det russiske overhus skal sige god for loven. Til sidst skal den underskrives af præsident Putin. De sidste skridt anses som værende formaliteter.

Oppositionslederen Navalnyj blev forgiftet i august 2020 og vendte i januar hjem efter længere tids behandling i Tyskland.

Ved hjemkomsten til Rusland blev han anholdt for ifølge myndighederne at have brudt regler i forbindelse med en betinget dom, han fik tilbage i 2014.

Senere - i begyndelsen af februar - blev han sendt i fængsel, da en domstol ændrede en betinget dom på tre et halvt års fængsel til en ubetinget straf.

Fratrukket den tid, han allerede havde tilbragt i husarrest, skal Navalnyj nu afsone omkring to og et halvt års fængsel.

/ritzau/AFP