Leder: SVM-kikseren om store bededag

Udgivet:02. februar 2023, 12.04

Læsetid:3 minutter

1 måned siden

Det er ganske uforståeligt, at S-V-M-regeringen selvforskyldt har bragt sig i en situation, hvor forslaget om at afskaffe store bededag rammer tilslutningen til regeringen hårdt, opildner opposition til højre og venstre, får fagbevægelsen til at kæmpe for folkeafstemning og efterlader folkekirken i en følelse af afmagt efter at være blevet tilsidesat.

Mon der slet ikke på Marienborg, var toppolitikere der kunne forudse, at afskaffelsen af store bededag var en farlig vej at betræde? At forløbet er gået så galt er ekstra ærgerligt med tanke på, at det er rigtigt nok, at der er brug for forslag, der øger det samlede arbejdsudbud - og dermed giver statskassen ekstra penge til vigtige formål uden at hæve skatterne. For der bliver brug for ekstra penge i de kommende år. Til forsvaret i en ny og udfordret sikkerhedspolitisk situation. Til velfærd når danskerne heldigvis i gennemsnit lever stadig længere. Til sårbare områder som sundhedsvæsenet og psykiatrien. Til grøn omstilling - og meget mere.

Man kunne sige, at der er brug for en solidaritetsdag, hvor danskere i arbejde yder en ekstra arbejdsdag - med løn - og rigtigt planlagt og lanceret, ville mange danskere med sikkerhed godt kunne se et formål med dette. Som led i fortællingen kunne det blive oplyst, at vi i Danmark har mere ferie og flere fridage end langt de fleste andre befolkninger.

Arbejdsmarkedets parter skulle naturligvis have været inddraget i forløbet, og det samme skulle landets biskopper. Måske var det endt med, at store bededag ikke blev afskaffet men flyttet til lørdag. Måske var der blevet enighed om en feriedag mindre til danskere på arbejdsmarkedet. Måske var man landet på at afskaffe anden pinsedag. Der var mange muligheder.

Sigtet med ekstra arbejdsudbud og ekstra skatteindtægt var jo rigtigt nok. Derfor har dele af fagbevægelsens modstand også været meget populistisk. Det fremstilles som et stort overgreb, at der skal arbejdes én dag mere - om året! Og med løn! Hvis danskerne skulle vælge mellem det og højere skat på arbejde, ville et flertal nok foretrække én ekstra arbejdsdag med løn.

Nu stikker debatten helt af. Senest har otte ud af ni oppositionspartier - hele oppositionen med undtagelse af de radikale - krævet, at regeringens forslag om at afskaffe store bededag først skal træde i kraft efter et valg.

Det vil regeringen selvfølgelig ikke bøje sig for. Den har ingen planer om, at store bededag skal være det store valgtema ved næste folketingsvalg - det kan så være, at det bliver det alligevel! Regeringen vil afskaffe store bededag fra 2024, og det synes ikke muligt, at regeringen vil ændre signal. Og den har fletal.

Forhåbentlig bliver der ikke folkeafstemning om sagen, for det går ikke, hvis der skal til at være folkeafstemninger om diverse stramninger, som jo sjældent vil have folkelig opbakning. Men S-V-M-regeringen har betalt dyre lærepenge. Der er jo nærmest vælgerflugt fra S og V, og hele forløbet om store bededag har været håndteret helt elendigt. Selvforskyldt er regeringen dermed kommet elendigt fra start, og mange gode tanker i øvrigt drukner i snak om store bededag. Det er en stor kikser!

O.D.

Indlæser debat