Avisen Mener

Afsavn og vilje - mens der ventes

Reportagen fra fem husstande på Katrinevej i Vinde i gårsdagens udgave af Skive Folkeblad gav et godt indblik i tanker, afsavn og vilje hos borgerne i relation til corona-udfordringerne.

Vi påvirkes alle af den virus, som nu i over 10 måneder har været en trussel, der hænger over alle - og som slår ned over hele landet. Med sygdom, indlæggelser - og i værste fald med mistede liv.

Fra de fem tilfældige husstande lød markante, ærlige udsagn om frygt, afsavn, økonomi, familie-relationer i en corona-tid, behov for gåture - og samtidig vilje til at se fremad, mens der ventes på vaccine og bedre tider.

Sådanne livs-udsagn kan denne januar findes på alle veje i hele Danmark, og det understreger blot, at vores land er ramt af en barsk pandemi med voldsomt omfang.

Et kapløb mellem vaccine og udbredelsen af den nye, smitsomme engelske variant af corona er i gang, og forhåbentlig vil der både blive sikring af tilstrækkelig vaccine og kapacitet til at få vaccineret danskerne så hurtigt som muligt. Bliver der behov for private virksomheder til det sidste, bør der ikke tøves med at sætte det i værk under betryggende forhold. Over 100.000 har de seneste to uger fået vaccine, men Sundhedsstyrelsen satser på 100.000 vaccinerede om dagen i februar, og det er på det niveau, der skal satses.

Mens der ventes på, at der kommer endnu mere fart på vaccinationerne, ventes allerede igen på den næste melding om corona-restriktioner. På søndag udløber i princippet mange af de nuværende restriktioner, men det er ikke raket-videnskab, at de alle - eller næsten alle - vil blive forlænget. Det kan undre, at der ikke tidligere gives klar besked omkring restriktionerne. Det har været et problem flere gange. Virksomheder, butikker, arbejdspladser i det hele taget og forældre har behov for planlægning og viden i så god tid som muligt.

Med forventning om behov for nye kompensations-ordninger til butikker og virksomheder vil det også være på sin plads, at regeringen tager initiativ til forhandlinger om planer for dansk økonomi - herunder om finansiering af corona-indsatsen og sikkerhed for tilstrækkeligt arbejdsudbud fremover, som kan være med til at sikre fortsat finansiering af velfærdssamfundet.

Det er godt, at dansk økonomi var ganske robust, da coronaen ramte. Det skal så huskes, at det ikke var en tilstand, der kom af sig selv. Nødvendige reformer blev gennemført af skiftende regeringer, og det har været ganske afgørende, for det har sikret det såkaldte økonomiske råderum, der så igen har givet mulighed for at støtte virksomheder og beskæftigelse.

Den endelige regning for corona bliver enorm. Om to måneder er det ét år siden, at det bragede løs med den første, store nedlukning. Hverken borgere, sundhedsmyndigheder eller den politiske verden forestillede sig den gang, at det ville have så lange udsigter at få normale tilstande tilbage.

Heldigvis virker det som om, at vaccinens fremkomst lige kan give det ekstra spark af energi til, at de fleste kan finde kræfter til at fighte videre. Men alle er vi godt nok trætte af den corona. Forståeligt nok. Lokalt er der generelt grund til ros i forhold til indsatsen. Skive Kommune ligger lavt med antal smittede for tiden, og lad det fortsætte. Afstand, håndsprit og overholdelse af forsamlingsforbud giver resultater. Det ender godt!

O.D.