Gå til hovedindhold
Lokalt

Afslag: Reb går heller ikke som gelænder på Bette Jens’ Hyw

15-03-2019 KL. 10:58
Empty

Foto: Steen Don

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Meget tyder på, at furboerne lige så godt kan give op: De får næppe nogensinde af Slots- og Kulturstyrelsen lov til at sætte et gelænder op på trappen på gravhøjen Bette Jenses Hyw på Fur.

To gange har styrelsen givet afslag siden 2014. En gang stadsfæstede et klagenævn efter en 5-5-afgørelse, hvor formandens stemme gjorde udslaget. I januar i år henviste Miljø- og Fødevareklagenævnet til den 5-5-afgørelse, og så blev Skive Kommune for anden gang påbudt at fjerne et gelænder på højen.

Furboer satte det seneste gelænder op i sommeren 2017, selv om de vidste, de ikke måtte. Men de ønsker at give gangbesværede adgang til at opleve Fur fra øens højeste punkt. Så gelænderet handler om sikkerhed og lige mulighed for at opleve Fur fra toppen - og også om at forebygge slid på gravhøjen ved, at folk faktisk bruger trappen. Men styrelse og klagenævn mener altså uden at have set et gelænder på højen, at det skæmmer, og så vil man ikke dispensere fra regler om beskyttelse af fortidsminder.

Netop derfor søgte Fur Ø-forening den 15. marts om tilladelse til at opsætte en anden type af gelænder, der består af fire stolper og så med reb som greb. De to forrige gelændere var af træ alene.

Men Slots- og Kulturstyrelsen afviser umiddelbart en ny udgave af et Fur-gelænder. Nævnet vil ikke behandle en ny ansøgning om dispensation, fordi afgørelsen om gelænderet i 2014 står ved magt, og det stadfæstede Miljø og Fødevareklagenævnet i januar i år.

Slots- og Kulturstyrelsen tager tilsyneladende ikke hensyn til, at furboer nu satser på en anden type af gelænder end de to forrige. Styrelsen citerer fra Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse: »Miljø- og Fødevareklagenævnet finder, at det opsatte gelænder ikke adskiller sig fra det gelænder, som der tidligere er truffet en endelig afgørelse om i forhold til spørgsmålet om retslig lovliggørelse ved dispensation.« Men selve grundlaget for furboernes nye ansøgning er en anden type gelænder, som Slots- og Kulturstyrelsen og Miljø- og Fødevareklagenævnet måske finder ikke skæmmer tilstrækkeligt til at afvise en dispensation.

Skive Kommune har ikke fået et formelt afslag fra Slots- og Kulturstyrelsen, men det har kommunen bedt om efter styrelsens første respons på et reb-gelænder.

- Et helt andet gelænder bør de give en chance. Det ser det ikke ud til, de vil. Måske skal vi invitere kulturminister Mette Bock (LA) på en wienerschnitzel på Fur, så hun kan komme med op og se Bette Jenses Hyw, siger Jens Peder Hedevang (V), formand for Skive Kommunes udvalg for teknik og miljø.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland