Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Alder og politik

30-06-2020 KL. 08:21
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Det kommende amerikanske præsidentvalg er på alle måder specielt.

Donald Trump er med sin politik og sin ledelsesstil et kapitel for sig. Samtidig vækker det opsigt, at topkandidaternes alder er så høj. Trump er 74 år og hans modkandidat fra Demokraterne, Joe Biden, er 77 år.

Luk øjnene og forestil dig, at det var 74-årige Mogens Lykketoft (S), 75-årige Bertel Haarder (V), 77-årige Per Stig Møller (K), 73-årige Pia Kjærsgaard (DF), 76-årige Marianne Jelved (R) og 68-årige Villy Søvndal (SF), der var i front som ledere af større danske partier. Det ville de fleste finde var underligt - men i USA er det åbenbart anderledes. Det er jo ikke sådan, at politikere over 60 år eller 70 år ikke kan bidrage til politisk debat, profilering og resultater, men det ligner et større problem i Danmark, at så få under 50 år er stærkt engageret i politik - på landsplan og lokalt.

Dagbladet Politiken satte i går fokus på manglende topposter i dansk politik til folk over 60 år. Pia Kjærsgaard (DF) udtalte til avisen, at hun allerede fra sin 60-års dag blev spurgt, hvornår hun ville lade yngre kræfter komme til i spidsen for partiet.

- Vi taler rigtigt meget om det grå guld. Men det bliver ikke brugt, siger Pia Kjærsgaard til avisen. Det er dog umiddelbart svært at tro, at f. eks Pia Kjærsgaard - på grund af stor erfaring - skulle kunne redde DF ud af de aktuelle problemer...

Så er der nok mere realisme i Per Stig Møller - den tidligere konservative leder - der til Politiken siger, at befolkningen »ville ryste på hovedet, hvis han annoncerede sit kandidatur til posten som konservativ partileder. Folk mener faktisk ikke, at man skal fortsætte«, siger han.

Det er klogt sagt. Det er godt nok, at vidt forskellige aldersgrupper er repræsenteret i det politiske system, men det kan aldrig være et mål, at de fremtrædende politikere er langt over pensionsalderen. Derfor er situationen i USA også et problem. Og det er ganske uforståeligt, at Demokraterne ikke i god tid har fundet en yngre, midt-samlende kandidat. Nu skal der satses på 77-årige Joe Biden, der i givet fald vil være over 80 år før de første fire års præsidentperiode er forløbet.

Der kan ikke sættes en grænse for, hvornår man aldersmæssigt skal indstille en politisk karriere. Men vi har respekt for afdøde Niels Helveg Petersen (R) - en af de helt markante politikere over flere årtier - der ikke ville vælges til Folketinget efter at han var fyldt 70 år. Og han tilføjede i øvrigt klogt om generationsopgør i politik, at de unge altid vinder - til sidst...

Det kan frygtes, at der ved kommunalvalget om halvandet år vil vise sig voksende problemer i alle partier med at få kandidater under 40 år. Der skal helst være aldersmæssig spredning i et byråd - og i Folketinget.

Det største problem lige nu er ikke, at der er for få over 70 år i byråd og i Folketinget. Det er et større problem, at der er for få under 40 år - både i byråd og Folketing.

Målet i Danmark skal ikke være amerikanske tilstande med hensyn til politikeres alder. Lad der gerne være ældre, erfarne medlemmer af Folketinget og i byråd - men det giver mening, at de politiske ledere er under pensionsalderen!

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland