Gå til hovedindhold
Erhverv

Andeproducent frygter, at fugle-influenzaen er tæt på: »Jeg er bange, virkelig bange«

20-11-2020 KL. 13:56
Empty

Som befalet af Fødevarestyrelsen har fjerkræ-producent Martin Dåsbjerg lavet overdækning i samtlige folde for at beskytte ænder og gæs mod at blive smittet af fugleinfluenza. Foto: Steen Don

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Den har været på vej de seneste par måneder, den frygtede fugleinfluenza, som har bredt sig fra Østeuropa og ramt lande som Tyskland, Frankrig, Holland og Belgien med stor kraft.

Herhjemme er der konstateret fugleinfluenza i en stor hønsebesætning i Tustrup ved Randers, og frygten hos den økologiske fjerkræ-producent i Handbjerg, Martin Dåsbjerg, er til at tage at føle på.

- Det ligefrem vrimler med døde fugle i naturen. Det er de meldinger, vi får, så nerverne sidder uden på trøjen. Det er en meget alvorlig situation, og jeg er bange, virkelig bange, siger Martin Dåsbjerg.

Fugleinfluenzaen har tidligere vist sit grimme ansigt i Handbjerg. Tilbage i maj 2018 måtte Dåsbjerg aflive 22.000 ænder, som ellers var klar til slagtning bare to dage senere.

Nu står højsæsonen for døren, og op mod jul sender han 40.000 ænder og 1500 gæs til slagtning.

- Jeg frygter, det kan ske igen. Vi er netop kommet helskindet forbi mortensaften og kan også overholde de ordrer, vi har i ordrebogen op til jul, men der må ikke ske noget uforudset, før det ser helt anderledes ud, understreger Martin Dåsbjerg.

Han mener at have styr på situationen og føler ikke, han som fjerkræ-producent kan gøre mere, end han gør.

- Vi har lige fået svar på 20 blodprøver, som er taget fra hvert hold ænder og gæs, vi har gående, og der var intet at finde, og fra seneste kontrol fik vi en rapport uden anmærkninger, fortæller Martin Dåsbjerg.

- Vi fører også selv tilsyn med dyrene hver dag, og er der nogen, der er dårlige, bliver de aflivet med det samme, tilføjer han.

Derudover er Martin Dåsbjerg i tæt dialog med Fødevarestyrelsen og erhvervsorganisationen Landbrug og Fødevarer, så han som fjerkræ-producent hele tiden er opdateret på de regler, som han skal overholde i forbindelse med forebyggelsen af fugleinfluenza.

- Og der, hvor vi kan være med til at nedbringe eventuel smitte i vores adfærd, gør vi det, fastslår Martin Dåsbjerg.

Han anser måger som de største smittebærere og forsøger at holde dem væk. Jægere, der efter en særlig vagtplan er placeret omkring foldene, affyrer skræmmeskud. Patron affyres med signalpistol 50-100 meter op i luften og siger »bang«, og endelig er der de håndholdte og stationære lasere, der udsender en grøn stråle med en rækkevidde på 2,4 kilometer. Laserne er dog kun effektive i gråvejr, dis og tåge. I solskin har de ingen effekt, påpeger Dåsbjerg.

- Tidlig formiddag og sen eftermiddag er den værste tid, når vi skal holde vildfuglene væk, men mågerne er skræmte fra vid og sans, når vi kan bruge laserne, siger han.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Erhverv

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland