Avisen Mener

Angreb på demokratiets hjerte

Det var et chokerende angreb på friheds-fundamentet og demokratiets hjerte i USA, da voldelige demonstranter - flere af dem bevæbnet - i aftes dansk tid stormede Kongressen ved Capitol Hill i Washington. Det var samtidig kulminationen på Donald Trumps aggressive, desperate og løgnagtige fremfærd, der opildnede yderliggående kræfter til at smadre løs på demokratiet.

Mindst fire personer blev dræbt under angrebet. I morges fortsatte arbejdet med formelt at godkende præsidentvalgets resultater, så Joe Biden som planlagt kan indsættes den 20. januar som USA’s næste præsident. I formiddag kom det på plads. Friheden og demokratiet vinder. Ingen ved, hvad Donald Trump kan finde på de sidste dage som præsident. Han er sygeligt utilregnelig. Forhåbentlig vil hans rolle i gårsdagens forfærdelige angreb medføre, at endnu flere i Det Republikanske Parti vil vende ham ryggen og forsøge at forhindre, at han vil søge opstilling som præsident-kandidat om fire år.

Donald Trump har i månedsvis fortalt en falsk historie om valgsvindel. Det begyndte allerede inden valget med et sygt budskab om, at hvis han ikke blev genvalgt, så ville det være på grund af svindel! Og lige siden det stod klart, at Demokraternes Joe Biden havde vundet præsidentposten på ærlig og demokratisk vis, har Trump pustet til hadets flamme i det amerikanske samfund.

Det kulminerede så i går, da Trump talte for sine tilhængere i en park tæt på Det Hvide Hus, som optakt til Kongressens formelle vedtagelse af valgresultatet.

Totalt ansvarsløst, udemokratisk og livsfarligt lød det fra Donald Trump, at »vi vil aldrig erkende nederlag. Vi vil stoppe tyveriet«. Og Trump opfordrede endda vicepræsident Mike Pence til ikke at godkende valgresultatet ved optællingen i Kongressen...

Det tændte yderliggående kræfter blandt demonstranterne, som derpå trængte voldeligt ind i Kongressen, som slet ikke sikkerhedsmæssigt var forberedt på et sådant angreb. Først senere kom Nationalgarden og andre sikkerhedsstyrker på banen og fik sikret bygningen, de valgte og de ansatte.

Mens både Joe Biden og Mike Pence kom med klare ord om frihed og demokrati og utvetydig afstandtagen fra det chokerende angreb, kom der kun en svag melding fra Trump, der endda gentog løgnen om svindel bag resultatet af præsidentvalget. Det er så langt ude, og det bekræfter, at USA har en farlig, sygeligt selvovervurderende præsident.

Det er forståeligt, at der er frygt for, hvad Trump kan finde på de næste 13 dage før det formelle præsidentskifte. Det er også forståeligt, at der - især blandt Demokrater - tales om muligheden for, at Donald Trump kan blive afsat inden. Det giver forfatningen mulighed for, hvis regeringen enigt bakker op om, at han er til fare for nationen. I så fald skulle vicepræsident Mike Pence tage over frem til Joe Bidens indsættelse 20. januar. Men selv om Pence har talt utvetydigt klart mod gårsdagens angreb, er han næppe interesseret i at lægge sig ud med den store del af Det Republikanske Parti, der desværre stadig støtter Trump. Pence vil gerne selv være præsidentkandidat i 2024.

USA har chokeret verden. Optøjer, vold, angreb på en parlamentarisk bygning og falske beskyldninger om valgsnyd hører ikke hjemme hos en demokratisk verdensmagt, der gerne vil fremstå som frihedens beskytter. Verden har brug for et USA med frihed, format og demokrati. USA er lige nu forfærdelig splittet og fyldt med had. Trumps brug og misbrug af såkaldte sociale medier har været med til at forstærke had og vold. Men frihed og demokrati vinder - også i USA.

O.D.