Gå til hovedindhold
Kultur

Ankestyrelsen afviser klage over forpagtning af Skive Theater

09-01-2020 KL. 11:20
Empty

Det er helt lovligt, at Kulturcenter Limfjord i Skive driver Skive Theater, selv om Skive Kommune ejer teateret og har interesser i KCL. Det vurderer Ankestyrelsen. Fotografiet her viser Hjalmar Larsen i Skive Theater i november sidste år. Arkivfoto: Andreas Holm/Skive Rundt

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Skive Kommunes valg af Kulturcenter Limfjord (KCL) som forpagter af Skive Theater er lovlig.

Det har Ankestyrelsen afgjort.

Ankestyrelsen er blandt andet tilsynsmyndighed og klageinstans i forhold til kommuner.

Skive Kommune opslog i foråret forpagtningen af Skive Theater, som Skive Kommune ejer. Det skete, efter Knud Bjerre opsagde jobbet som forpagter af teateret, efter han blev ansat som direktør for KCL. Skive Kommune fik ni ansøgninger om forpagtningen. Blandt ansøgerne var KCL.

Skive Kommune gav forpagtningen til KCL, som et ansættelsesudvalg og Skive Kommunes udvalg for kultur- og fritid i enighed pegede på. Dermed kunne Knud Bjerre fra 1. januar i år fortsætte som ansvarlig for driften af Skive Theater.

Nogle af de afviste ansøgere var ikke tilfredse med, at KCL blev valgt. De klagede til Skive Kommune, som afviste klagen. To af dem, Ole Lindhard og Per Poulsen, valgte gennem deres advokat at klage til Ankestyrelsen over Skive Kommunes valg af KCL.

En strid om jura

Klagen handler ikke om ansøgerfeltets kvalifikationer, men om jura. Centralt i klagen er, at Skive Kommune så at sige valgte sig selv som forpagter, da Skive Kommune i sin tid skød kapital ind i den erhvervsdrivende fond, som driver KCL.

Kommuner kan ikke lovligt gå ind og drive virksomhed i konkurrence med private aktører. Men en kommune må gerne bortforpagte driften af for eksempel et kommunalt ejet teater.

En kommune må dog i meget begrænset omfang varetage såkaldte accessoriske opgaver, som følge af lovlige kommunale aktiviteter som drift af idræts- eller kulturfaciliteter. Det kan for eksempel være en restaurant i et teater. Men driften af den slags skal i videst mulige omfang bortforpagtes på markedsvilkår.

Og nu forpagter KCL altså Skive Theater. Og det er lovligt, selv om Skive Kommune sammen med Spar Vest Fonden i sin tid indskød grundkapitalen, 300.000 kroner, i den erhvervsdrivende fond, der driver KCL.

Centralt i Ankestyrelsens afgørelse er, at en erhvervsdrivende fond ikke har ejere eller medlemmer, der har mulighed for at føre kontrol med bestyrelsen. På den måde adskiller en fond sig fra for eksempel et aktieselskab eller en kommune.

Efter Ankestyrelsens afgørelse skal Ole Lindhard og Per Poulsen gå til domstolen, hvis de vil have ret i deres klage, som både Skive Kommune og Ankestyrelsen har afvist. Skive Folkeblad forsøgte tirsdag og onsdag at få kontakt med de to, men de svarede ikke.

Med til at engagere en advokat i sagen var en anden ansøger til forpagterjobbet, Charlotte Danefeld. Hun stod af, da Per Poulsen og Ole Lindhard valgte at klage til Ankestyrelsen.

- Jeg driver en virksomhed i relativt stor vækst, så jeg ønsker at holde fuld fokus på det positive, der kan vokse og gro, frem for at kaste god energi efter omstændigheder, der alligevel er vanskelige at påvirke, oplyste Charlotte Danefeld i november sidste år.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Kultur

Forsiden lige nu

Lokalt

Politichef med opfordring til unge op til hedebølge: »Skru nu ned for festmusikken« Politichef med opfordring til unge op til hedebølge: »Skru nu ned for festmusikken«

112

15-årig dreng frikender kammerater for overfald: "Jeg gjorde det selv" 15-årig dreng frikender kammerater for overfald: "Jeg gjorde det selv"

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland