Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Annus horribilis for DR

07-12-2017 KL. 09:55
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Det var den britiske dronning Elizabeth, der en gang omtalte et år, hvor alt var gået skævt for det britiske kongehus, som et annus horribilis - et skrækkeligt år. Mon ikke Danmarks Radios ledelse vil have samme følelse om 2017, når nytårsklokkerne ringer? Det er som om, det gamle statsmedie hele tiden løber ind i selvskabte problemer.

Tvivlsomme beslutninger, eksempler på frås med licensmidler og statspenge, serier der slet ikke lever op til forventningerne, for meget københavneri og for lidt provins-indsigt, en medarbejders ridehest, der for licensmidler fragtes med fly til USA, en leder, der fyres og genansættes som mangfoldighedskonsulent med løn på den rigtige side af to millioner kroner og så videre.

Og selvfølgelig skulle året også slutte med en DR-skandale. På P1 ville man levere en julekalender udsendt dagligt i morgenfladen, men i sidste øjeblik blev den totalt fjernet af programmet, da den ikke levede op til rimelige kvalitetskrav. Man kan så undre sig over, at der ikke var en ansvarlig ledelse, der længe inden da - efter at have set manuskript og koncept og medvirkende - havde stoppet, hvad der var på vej.

Indholdet i den nu helt skrottede P1-julekalender vidner også om, at DR stadig befinder sig på en rød måne og langt fra danskernes verden. DR-julekalenderen hed »Jul i republikken«, og Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen skulle speake som præsident, og Georg Metz skulle være oplæser. I serien skulle kongehusets medlemmer fjernes fra Amalienborg, og i 24 afsnit skulle en forvirret og forvildet prins Henrik være på jagt efter at finde et hvilested, når han nu ikke vil begraves i Roskilde. Det er så, hvad DR P1 opfatter som humor og havde tænkt sig som julekalender, og det hele var godkendt, indtil det hele blev stoppet dagen før premieren.

Hvordan det kunne komme så vidt, inden der blev sagt stop, må forblive en gåde. DR har leveret endnu et selvmål, og selv om DR’s bevillinger ikke skal afgøres af en stribe udsendelsesmæssige katastrofer, så tegner der sig jo helt overordnet et billede af et statsmedie, som i den grad trænger til selvransagelse og til at klare sig med færre kanaler og færre licenspenge.

Heldigvis er der også voksende politisk enighed om, at der skal tilføres DR markant færre penge i de kommende år. 25 procent nedsættelse af licensen over fem år har været nævnt, og flere kanaler som P3, DR3, DR-Ramasjang med videre kunne uden problemer udliciteres.

På medieområdet ville landets befolkning få mere mangfoldighed for pengene i hele landet, hvis mediepolitikere - som varslet - blandt andet vil overføre midler fra DR til provinsens aviser og medier, som året rundt er med til at berette om nyheder og skabe debat i hele landet. Noget som både DR og København-baserede dagblade har så svært ved og i stort omfang helt opgiver.

Det vil samtidig være nyttigt, hvis DR aktiverer en form for kvalitetskontrol, som gerne må sættes tidligt ind, så programmer ikke gøres færdige - før de skrottes. I det aktuelle tilfælde om »Jul i republikken« burde det ikke have taget lang tid at konstatere, at man ramte uden for skiven. Men måske kan Johanne Schmidt-Nielsen og George Metz møde frem og læse op til DR-julefrokosten ...

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland