ATP’s guldregn til kapitalfondprofiler får minister på banen

Udgivet:06. oktober 2021, 10.24

Læsetid:2 minutter

Adobe Stock Photo

Af Bent Bøgsted og Steen Thomsen. henholdsvis MF (DF) og regionsrådsmedlem (DF) Sundgårdsvej 22
8700 Horsens

PENSION Den statslige pensionskasse ATP har udbetalt bonusser til bagmænd bag kapitalfonde på hele 1,85 milliarder kr. i 1. halvår 2021. Samtidig oplyser ATP, at merafkastet ved at investere i kapitalfonde var på 2 milliarder i samme periode, så næste halvdelen af merafkasten har ATP altså udbetalt i form af bonusser til kapitalfondens ledende medarbejdere. ATP indrømmer endda, at nogle bagmænd har fået 10, 20, ja helt op til 50 mio. kr.

Det er helt uhørt og efter at Bent Bøgsted fra DF har stillet spørgsmål til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, vil ministeren nu tage sagen op med ATP, idet han synes, der er tale om meget gunstige vilkår og han regner med, at bestyrelsen tager ansvaret på sig.

Regionsrådsmedlem Steen Thomsen fra DF sidder i bestyrelsen for PKA. Her investeres der desværre også i dyre kapitalfonde, men Steen Thomsen stemmer nej, hver gang inverteringerne i kapitalfonde øges.

Kapitalfonde skaber ubalance mellem ejere, medarbejdere og kunder. De har en kortsigtet horisont på 5-6 år og de vanvittige bonusordninger gør, at de har et ekstremt fokus på kortsigtet kursstigninger. Desuden er de kendt for en aggressiv skattetænkning og flere kapitalfonde er blevet dømt i udbytteskandalen.

Hvorfor er det, at pensionskasser bryster sig af, at de ikke aflønner deres topchefer med bonusordninger, når de udbetaler megabonusser til bagmændene bag kapitalfondene?

Lad os få fornuften tilbage i pensionskasserne. Pædagogernes pensionskasse er gået foran med et godt eksempel og dropper nu de hundedyre kapitalfonde. De sælger deres kapitalfondinvesteringer og går en lang bue uden om dem fremover.

Det er godt, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard nu kaster sig ind i sagen og han bør sikre, at den statslige pensionskasse ATP går i pædagogernes fodspor og i lighed med dem dropper kapitalfondene og deres store bonusordninger.

Og hele pensionsbranchen bør følge efter og i stedet gå efter sunde langsigtede løsninger fremfor kortsigtede griske kapitalfonde, der kun er ude på at fede guldkalven op, så den kan slagtes. Spørg bare TDC, der blev tømt for værdier af glubske kapitalfonde på få år.