Held og lykke med valg af uddannelse

Udgivet:04. august 2022, 11.32

Læsetid:2 minutter

Karl Højhus Jeppesen.

Af Karl Højhus Jeppesen Elme Alle 3C 6933 Kibæk

UDDANNELSE Første officielle skoledag i det nye skoleår 2022-23 er den 8. august 2022. Mange af de unge, som så forlader folkeskolen ved udgangen af skoleåret i sommeren 2023 vil opleve, at de blandt andet skal vælge ungdomsuddannelse.

Valget bliver ikke det nemmeste at træffe. Der er nogle døre, som åbner og andre døre som lukker. Nye og spændende oplevelser venter, når de trygge rammer i folkeskolen skal opgives.

Skal man springe ud i en ny uddannelse med mange helt nye mennesker, ja måske et andet og fremmed sted i landet, eller skal man følge klassekammeraterne.

Flere og flere unge vælger at gå gymnasievejen, har der været en tendens til de senere år og kun ca. hver femte vælger en erhvervsuddannelse. Inden for erhvervsfagene er der spændende jobmuligheder, så det er en skam og synd, at der ikke er flere unge, som vælger en faglig erhvervsuddannelse.

I snakken om vidensamfundet, bliver vigtigheden af erhvervsuddannelserne ofte glemt. Produktion og viden hænger uløseligt sammen, ved vi. Det er afgørende, at vi også har en effektiv produktion, hvis vi skal holde den industrielle udvikling hjemme i Danmark. Der er dygtige faglærte nøglen, idet ingeniørens og faglærte medarbejderes arbejde hænger sammen.

Den danske velstand bygger på en lang tradition inden for håndværk og produktion. Mange store og kendte danske virksomheder er alle startet på et værksted, hvor faglærte har brugt deres kompetencer til at udvikle nye og smartere produkter, som siden er blevet eksporteret til hele verden. Det er en af årsagerne til, at vi har råd til så megen velfærd i vores samfund.

I Danmark har vi dygtige faglærte, som tænker selvstændigt og agerer på egen hånd, - stiller spørgsmål, - er konstruktive samt meget kvalitetsbevidste. Det er alle kvaliteter, som vi skal dyrke meget mere.

Vi må ikke glemme, at der er en dag efter skolen, hvor de unge får hårdt brug for den bedst mulige faglige ballast. Mange faglærte bliver fremtidens iværksættere eller læser videre til ingeniører, arkitekter, konstruktører og lignende.

Der er på nuværende tidspunkt hårdt brug for unge indenfor industrien, byggeriet samt mange andre erhvervsfaglige områder. Det er derfor mega vigtigt, at de unge træffer rigtige valg, når de vælger deres fremtidige uddannelse.

Markedet for uddannelser er kæmpe stort, men uanset hvilken uddannelse de unge vælger, ønskes de alt muligt held og lykke med fremtiden samt deres vigtige og rigtige valg af uddannelse.

Indlæser debat