Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Barnlige Donald - alliancen består

22-08-2019 KL. 13:37
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Det er ikke ment diskriminerende over for børn, men der er på samme tid en blanding af noget dybt barnligt og elementer af farlig magtfuldkommenhed over den adfærd som USA’s præsident Donald Trump udøver.

Møder Trump modstand - som i den aktuelle sag om salg af Grønland - reagerer han barnligt forstået som helt impulsivt og forurettet og aggressivt i et reaktionsmønster, der ikke passer til virkeligheden - og som samtidig afslører en farlig magtfuldkommenhed. Det er selvfølgelig dybt bekymrende, at nu også Danmark får at mærke, at præsidenten for verdens største supermagt, og en nær allieret med Danmark, har et reaktionsmønster og en personlighed, som ærlig talt er skræmmende. Sådan en dag er det rart at tænke, at der kommer en dag, hvor Donald Trump ikke mere er USA’s præsident - forhåbentlig allerede ved valget næste år. Godt at besindige politikere på begge sider af Atlanten vil sørge for, at en stærk europæisk-amerikansk alliance vil bestå som vogter af frihed.

Hvis filmen spoles lidt tilbage, bad Trump selv om en invitation fra dronning Margrethe til et officielt besøg i Danmark, og han fik invitationen. Så kom der i slutningen af sidste uge forlydender om, at den amerikanske præsident med rådgivere har drøftet muligheden for køb af Grønland! Og Trump bekræftede, at det var inde i overvejelserne - i øvrigt betragtede han et eventuelt amerikansk køb af Grønland som »en stor ejendomshandel« ...

Både fra Grønlands politiske ledelse og fra statsminister Mette Frederiksen blev tanken om at sælge Grønland afvist med diplomatiske tilføjelser om, at Danmark og Grønland og USA alle havde fælles interesse i at drøfte arktiske sikkerhedsspørgsmål - vel vidende at Grønland har voksende sikkerhedspolitisk betydning. Men øjensynligt noterede Trump blot, at Mette Frederiksen havde brugt ordet »absurd« om et salg af Grønland - det er eller ganske rammende, for det er altså ikke hverdagskost, at en stormagt vil købe verdens største ø, grønlændernes Grønland og en del af det danske rigsfællesskab omtalt i Grundloven.

Men en både barnlig og magtfuldkommen Trump reagerede pinligt og umodent ved at aflyse besøget i Danmark. Og som det er set før, så valgte Donald Trump - da han kunne fornemme, at han ikke ville få succes med Grønland-indkøb - at lancere et personangreb. I dette tilfælde mod statsminister Mette Frederiksen.

- Statsministerens udtalelse om, at det var en absurd tanke, var modbydelig - en upassende udtalelse. Sådan taler man ikke til USA - i hvert fald ikke mens jeg er præsident, lød det fra Donald Trump.

Typisk Trump-adfærd. For nylig var det den svenske statsminister, der fik en omgang, da han ikke ville sørge for at få en voldssigtet amerikansk rap-musiker sat på fri fod mod kaution ...

Den danske og amerikanske udenrigsminister har heldigvis allerede talt sammen efter den diplomatiske krise. Skår klinkes. Samarbejde fortsætter - på trods af Trump.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland