Opgør med partnervold og partnerdrab

Udgivet:28. juni 2022, 08.06

Læsetid:1 minut

Af Mogens Jensen. medlem af folketinget og næstformand Socialdemokratiet

KRIMINALITET Vold er ikke en privatsag, som vi kan lukke øjnene for. Hvert år udsættes ca. 82.000 kvinder og ca. 43.000 mænd for fysisk, psykisk, seksuel eller økonomisk partnervold. Og ca. 12 kvinder årligt betaler den ultimative pris og mister deres liv, fordi de bliver dræbt af en partner eller ekspartner. Der er tale om et regulært samfundsproblem, som vi er nødt til at tage fat på. Ingen skal leve med vold eller i frygt for, at man selv eller ens børn bliver dræbt.

Det er på tide at tage et opgør med partnervold og partnerdrab. Derfor glæder det mig, at Socialdemokratiet og regeringen har fremlagt en handleplan med 22 initiativer.

Vold er et samfundsansvar, og vi skal blive bedre til at opdage den. Derfor foreslår vi bl.a. skærpet underretningspligt ved mistanke om, at børn overværer vold i hjemmet, og så sætter vi fokus på opsporing af vold mod gravide og nybagte forældre.

Vi vil også forlænge Lev Uden Volds tilbud og rådgivning om vold i nære relationer.

Vi skal også have bedre beskyttelse af børn, når det kommer til forældremyndighed og samvær samt ophold på krisecentre. I 2020 havde op mod 2.300 kvinder og 2.100 børn ophold på et kvindekrisecenter, som vi også har en del af i Midt- og Vestjylland.

Det har alvorlige konsekvenser at vokse op med vold, og vi skal gøre alt for at passe bedst muligt på børnene. Vigtigst af alt er det dog, at vi sætter gang i en samfundsændring og taler om det, der hidtil har været tabubelagt.

Vold er ikke den enkeltes skyld eller den enkeltes ansvar.

Indlæser debat