Leder: Sverige/Finland i Nato - og parti-krise

Det er ikke lette tider for Enhedslisten, der holder årsmøde i weekenden.

Udgivet:14. maj 2022, 10.00

Læsetid:3 minutter

Arkivfoto.

Der er uenighed om, hvorvidt partiet skal opgive modstanden mod EU. Der er benhårde EU-modstandere, der fortsat vil have Danmark helt ud af EU, og så er der andre, der nu vil blive i EU og forsøge at gøre EU mere grønt og rødt.

Og når man er færdig med at drøfte EU, vil uenigheden fortsætte i partiet om forholdet til Nato og dansk militær. I øjeblikket er det rent faktisk Enhedslistens holdning, at Danmark skal nedlægge militæret og melde os ud af Nato...

Det er en holdning, som - ikke mindst efter Ruslands krig mod Ukraine - har skabt internt debat i Enhedslisten. Ledende partifolk mener forsigtigt - og nogen vil mene hyklerisk - at det i hvert fald ikke er aktuelt nu at melde sig ud af Nato. Men enten er man vel for eller imod Nato og eksistensen af et dansk forsvar? Og der er i Enhedslisten også klare tilhængere af dansk farvel til Nato.

Læs også
<span>Leder:</span> Godt for Danmark og godt for Europa <span>Leder:</span> Godt for Danmark og godt for Europa
Læs også:
Leder: Godt for Danmark og godt for Europa

Partiet har tilmed oplevet internt opgør om, hvem der skal have skylden for Ruslands invasion af Ukraine. Enhedslisten blev stiftet i 1989 af en række partier og bevægelser på den yderste venstrefløj - herunder medlemmer af Danmarks Kommunistiske Parti, der dengang forsvarede den brutale kommunisme i Østeuropa og var et ekko af holdningen i Moskva. Danske kommunister forsvarede også, at Muren/Jerntæppet eksisterede.

Hos nogle medlemmer af Enhedslisten har det været en drøm, at Danmark kunne gå ud af Nato og etablere et nordisk forsvarssamarbejde, men på det felt er partiet også blevet overhalet af den sikkerhedspolitiske udvikling i Europa.

Både Sverige og Finland er på vej til at blive medlemmer af Nato. De to lande har i mange år været neutrale, men det er klart, at Ruslands brutale krig og overgreb på Ukraine har skabt en ny situation i Sverige og Finland, hvor et flertal af befolkningen i begge lande nu støtter medlemskab af Nato.

Læs også
<span>Leder:</span> Er Løkke-hjulet gået i stå? <span>Leder:</span> Er Løkke-hjulet gået i stå?
Læs også:
Leder: Er Løkke-hjulet gået i stå?

Når man er medlem af Nato er der tale om en gensidig forsikring. Hvis ét Nato-land angribes af en fjende, så vil de øvrige Nato-lande straks forsvare det land, som bliver angrebet. Nato er dermed en forsvarsalliance, og den har været effektiv. Hvis f.eks Rusland angriber et Nato-land, så ved Putin og hans forfærdelige styre, at man vil have erklæret krig mod hele Nato!

Rusland har kun sig selv at takke for, at Finland og Sverige søger Nato-beskyttelsen efter Ruslands angreb på Ukraine. Der kommer diverse trusler fra Rusland, og Sverige og Finland satser nu på garantier fra de store Nato-lande om sikkerhed i den periode, der går fra ønsket om Nato-medlemskab og til det er helt på plads. Det var blandt andet derfor, at den britiske premierminister Boris Johnson forleden havde samtaler med den politiske ledelse i Finland og Sverige.

Man kan f.eks forestille sig, at store Nato-lande som Storbritannien, Frankrig og USA lover Finland og Sverige afgørende militær støtte, hvis der i optagelsesfasen til Nato-medlemskab skulle komme angreb fra Rusland.

Så mens Sverige og Finland er på vej ind i Nato, skal det blive interessant se, hvordan Enhedslisten vil forsøge at blive enige om EU, Nato - og dansk forsvar!

O.D.

Indlæser debat