Leder: Ekstremisme: Kup-plan i Tyskland

Udgivet:08. december 2022, 11.10

Læsetid:2 minutter

Chefredaktør Ole Dall.

2 måneder siden

Man troede det næppe, da nyheds-bomben sprang i går: I Danmarks naboland, Tyskland, deltog 3000 betjente onsdag morgen i en landsdækkende razzia-aktion i 11 af de 16 delstater, og 25 mistænkte blev anholdt på grund af formodning om, at de planlagde et statskup i Tyskland!

Den tyske indenrigsminister Nancy Faeser konstaterede i går, at politiaktionen blotlægger en »afgrund af terrortrusler« i det tyske samfund. Hun tilføjede, at terrorsammenslutningen, som havde planer for et kup mod den tyske forbundsregering og stat, var drevet af »voldelige omstyrtelsesfantasier og konspirations-ideologier«.

Det er en farlig cocktail, som vi for snart to år siden så et andet eksempel på, da ekstremister stormede USA’s kongres med blandt andet dræbte politfolk, som resultat. Heldigvis har de tyske myndigheder i tide grebet ind - angiveligt var der masser af våben i »Reichsbürger« bevægelsen, der var en del af terrorbagmændene.

Blandt de hovedmistænke er ifølge myndighederne en 71-årig adelsmand Heinrich - kendt under navnet prins Reuss, et tidligere medlem af Forbundsdagen fra det højrenationale parti AfD og tidligere soldater fra forbundshæren.

Rigsborgerne - bevægelsen - vurderes at have omkring 21.000 tilhængere. De vil afskaffe demokratiet og have kejserlignende tilstande i Tyskland. Aldeles forrykt - og meget uhyggeligt. Den slags bevægelser har fået ekstra vind i sejlene under corona-krisen og den efterfølgende økonomiske krise, hvor de ser konspirationer alle vegne og f.eks angiveligt mener, at det er folk og lande udenfor Tyskland, der reelt styrer landet...

Den tyske avis. Die Welt beskriver, hvordan sammensværgelsen havde planer om, at genoprette det tyske kejserrige i den form det havde i 1871. Der var angiveligt planer om at storme forbundsdagen i en terroraktion og posterne i en ny regering - baseret på bevægelsen - var allerede på plads. Med andre ord en plan om at omstyrte det tyske demokrati.

Det er uhyggeligt, at det kom så vidt - og det er godt at de tyske myndigheder greb ind i tide. Med Tysklands fortid er der endnu større begrundelse for at være vågen over for kræfter, der vil omstyrte den demokratiske styreform, men forløbet i Tyskland er en påmindelse til alle demokratiske lande om at være på vagt.

Terror kan komme fra islamister, men også fra militante anti-demokrater både på den yderste venstrefløj og højrefløj. Der er brug for at være på vagt - på demokratiets vegne - over for det hele.

Forløbet er også en påmindelse om at være på vagt over for personer og grupper, der leverer den ene konspirations-teori efter den anden, som skal svække myndigheder og demokrati - og man skal være opmærksom på, at yderliggående kræfter - blandt andet på nettet - vil søge at fiske tilhængere i disse miljøer.

Heldigvis er det tyske demokrati i dag stærkt og stabilt, og Tyskland er dybt og trofast forankret som samarbejdspartner i EU og Nato. Og godt at Tyskland med politi-aktionen i går viste, at man er vågen - på demokratiets vegne.

O.D.

Indlæser debat